SIPRS: Statele Unite cheltuie pe apărare cât următoarele 8 state din clasament

Statele Unite au alocat, în 2015, cea mai mare sumă din totalul cheltuielilor militare, aproape la fel de mult cât următoarele opt state din clasament, potrivit raportului Stockholm International Peace Research Institute (SIPRS), citat de CNN.

328 afișări
Imaginea articolului SIPRS: Statele Unite cheltuie pe apărare cât următoarele 8 state din clasament

SIPRS: Statele Unite cheltuie pe apărare cât următoarele 8 state din clasament (Imagine: AFP/ Arhiva Mediafax Foto)

Statele Unite alocă 36% din totalul cheltuielilor militare, aproape cât următoarele opt ţări din clasament: China (13%), Arabia Saudită (5,2%), Rusia (4%), Marea Britanie (3,3%), India (3,1%), Franţa (3%), Japonia (2,4%) şi Germania (2,4%), indică datele din 2015.

Potrivit raportului citat, Statele Unite alocă 3,3% din Produsul Intern Brut (PIB), Arabia Saudită alocă 13,7% din PIB pentru apărare, Rusia alocă 5,4%, Marea Britanie rezervă 2% din PIB, Franţa alocă 2,1%, iar Germania alocă 1,2%.

Preşedintele Donald Trump a propus creşterea cheltuielilor de apărare cu 54 de miliarde de dolari, pentru anul următor, cu 10% mai mult decât cheltuielile de apărare impuse de buget, pe care Congresul le-a aprobat în urmă cu şase ani.

Dacă propunerea lui va primi aprobare, bugetul pentru apărare al Statelor Unite ar ajunge la 603 miliarde de dolari în 2018. Totuşi, suma alocată nu ar include cheltuielile necesare în cazul urgenţelor, dezastrelor sau întâmplărilor neprevăzute. În mod obişnuit, acestea reprezintă 60-70 de milioane de dolari.

Trump va cere Congresului să plătească pentru creşterea cheltuielilor militare reducând 54 de miliarde de dolari din alte părţi ale bugetului federal.

În România, Bugetul Ministerului Apărării Naţionale (MApN) pentru anul 2017 se încadrează în prevederile Acordului politic naţional privind creșterea finanţării pentru Apărare, procentul din PIB propus fiind de 2,18.

Conform documentelor publicate pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice, MApN. are alocat de la bugetul de stat aproape 11 miliarde de lei, reprezentând 1,35% din PIB, format din creditele bugetare, în valoare de 10,62 miliarde de lei, reprezentând 1,3% din PIB - mai mare cu 40 de milioane de lei decât execuţia bugetară pe anul 2016 - şi veniturile proprii, în valoare de 401,672 milioane de lei.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici