Sistemul de pensii este "extrem de vulnerabil" la presiunile politice - Banca Mondială

Sistemul de pensii este "extrem de vulnerabil" faţă de presiunile politice, care ar putea conduce la un eşec total al sistemului, generat de decizii ad-hoc menite să protejeze anumite interese, se arată într-un studiu din luna iunie al Băncii Mondiale privind dezvoltarea umană în România.

1 afișare
Imaginea articolului Sistemul de pensii este "extrem de vulnerabil" la presiunile politice - Banca Mondială

Sistemul de pensii este "extrem de vulnerabil" la presiunile politice - Banca Mondială

Riscurile sunt alimentate în special de reguli de stabilire a beneficiilor exagerat de flexibile, ca urmare a unor punctaje care sunt definite în mod vag, fapt care generează nesiguranţă pentru toţi participanţii la planul de pensii, precum şi pentru perspectivele fiscale ale ţării.

Viabilitatea financiară a sistemului de plată la bugetul asigurărilor pe durata vieţii active s-a îmbunătăţit în urma recentelor reforme ale sistemului, care nu a atins însă gradul de sustenabilitate financiară, se arată în raport.

Banca Mondială avertizează că există mult prea multe posibilităţi de intervenţie discreţionară din partea politicienilor, ceea ce face ca orice proiecţie pe termen mediu şi lung să fie nesigură.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici