Slovacia adoptă la 1 ianuarie moneda euro

Slovacia va adopta la 1 ianuarie 2009 moneda unică europeană, devenind astfel primul stat din fostul bloc sovietic al Europei de Est care intră în zona euro.

3228 afișări
Imaginea articolului Slovacia adoptă la 1 ianuarie moneda euro

Slovacia adoptă la 1 ianuarie moneda euro

"Întreaga Europă ne-a felicitat pentru ziua aleasă pentru a intra în zona euro", a declarat premierul slovac, Robert Fico. Data de 1 ianuarie marchează a zecea aniversare a lansării monedei unice europene.

Slovacia, care a intrat în UE în 2004, este al patrulea stat dintre noii membrii au Uniunii Europene care s-a angajat să adopte euro. Slovenia, fostă republică din cadrul Federaţiei Iugoslave, a fost în 2007 primul stat fost comunist care a intrat în zona euro. Cipru şi Malta au făcut acelaşi lucru pe 1 ianuarie 2008.

În Slovacia, în primele două săptămâni ale anului viitor, plăţile vor putea fi efectuate şi în moneda veche, coroana, şi în euro. Coroana slovacă va fi retrasă din circulaţie pe 16 ianuarie, dar preţurile vor fi afişate în moneda veche şi cea nouă până la sfârşitul lui 2009.

Mare parte din cetăţenii slovaci se tem că adoptarea euro va duce la creşterea preţurilor, cu toate că rata anuală a inflaţiei a coborât la 5% în noiembrie.

Pentru a ţine sub control preţurile, guvernul supraveghează atent costurile energiei. Astfel, preţul gazului natural va rămâne neschimbat în 2009, ca şi cel al apei. Energia electrică se va scumpi cu doar 0,11%.

Economia Slovaciei, axată, în principal, pe industria auto şi electronică, a rezistat până în prezent crizei financiare, înregistrând o creştere de 7% în trimestrul al treilea, unul dintre cele mai rapide ritmuri de dezvoltare din Europa.

Autorităţile preconizează o creştere de 4% a Produsului Intern Brut (PIB) în 2009.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici