Slovacia nu vrea să contribuie la ajutorul de 110 mld. euro promis de UE şi FMI Greciei

Guvernul Slovaciei se opune contribuţiei ţării la pachetul de asistenţă financiară, în valoare de 110 miliarde de euro, anunţat de Uniunea Europeană (UE) şi Fondul Monetar Internaţional (FMI) pentru Grecia, a declarat premierul Iveta Radicova, citată de Bloomberg.

14 afișări
Imaginea articolului Slovacia nu vrea să contribuie la ajutorul de 110 mld. euro promis de UE şi FMI Greciei

Slovacia nu vrea să contribuie la ajutorul de 110 mld. euro promis de UE şi FMI Greciei (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Nu suntem de acord", a afirmat Radicova, prima femeie premier din istoria Slovaciei, după o întâlnire la Bruxelles cu preşedintele UE, Herman Van Rompuy.

Pachetul de ajutor financiar pentru Grecia se va derula pe o perioadă de trei ani şi constă din împrumuturi bilaterale, totalizând 80 de miliarde de euro, acordate de statele zonei euro Greciei, respectiv din alte 30 de miliarde de euro de la FMI.

Premierul slovac nu a aprobat nici înfiinţarea Facilităţii Europene de Stabilitate Financiară, care ar urma să atragă finanţare de 440 de milioane de euro, cu garanţii din partea guvernelor din zona euro. Fondurile sunt destinate susţinerii statelor membre ale uniunii monetare în situaţii dificile.

Şeful grupului miniştirlor de Finanţe din zona euro, Jean-Claude Juncker, s-a întâlnit cu premierul slovac la Bruxelles pentru a obţine semnarea pactului.

"Slovacia trebuie să semneze. Este vorba despre întreaga zonă euro, dar decizia aparţine executivului slovac", a declarat Juncker reporterilor după întrevedere.

Garanţiile pentru instrumentele financiare care vor fi emise prin acest program intră în vigoare odată cu aprobarea de către state care deţin 90% din acţiunile aferente participaţiilor lor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici