Slovacia: Riscul ca zona euro să se destrame este foarte real

Riscul ca zona euro să se destrame sau să nu mai funcţioneze normal este foarte real, cauza fiind criza datoriilor din statele aflate la periferia uniunii monetare, a declarat, miercuri, ministrul de Finanţe al Slovaciei, Ivan Miklos.

41 afișări
Imaginea articolului Slovacia: Riscul ca zona euro să se destrame este foarte real

Slovacia: Riscul ca zona euro să se destrame este foarte real (Imagine: Thomas Dan/Mediafax Foto)

Avertismentul ministrului slovac vine în contextul discuţiilor pentru definitivarea unui pachet de ajutor financiar pentru Irlanda şi susţine poziţia exprimată marţi de cancelarul german Angela Merkel, care a declarat că zona euro se găseşte într-o situaţie "extrem de serioasă". Slovacia este membră a zonei euro de anul trecut.

Apartenenţa la zona euro a avut un efect pozitiv pentru Slovacia, susţinând creşterea economică a ţării cu aproximativ un punct procentual, a spus Miklos, în timpul unei dezbateri organizate la o universitate din Praga.

Slovacia, care s-a alăturat anul trecut zonei euro din postura de cel mai sărac membru, a refuzat să contribuie la programul de împrumuturi bilaterale instituit pentru susţinerea Greciei, dar a anunţat că va participa la sprijinirea Irlandei, întrucât criza din această ţară a fost cauzată de sectorul bancar şi nu de cheltuielile excesive ale guvernului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici