Soarta Peugeot depinde de China, după un nou an de scădere a vânzărilor

PSA Peugeot Citroen, al doilea mare producător auto european, a raportat vânzări în urcare în ultimele trei luni ale anului trecut, datorită pieţei chineze, limitând astfel la 4,9% declinul înregistrat în 2013, la 2,82 milioane de automobile şi vehicule comerciale uşoare.

138 afișări
Imaginea articolului Soarta Peugeot depinde de China, după un nou an de scădere a vânzărilor

Soarta Peugeot depinde de China, după un nou an de scădere a vânzărilor (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În trimestrul al patrulea, compania a livrat 748.000 de autovehicule, transmite Bloomberg.

Compania încearcă să treacă pe profit şi să-şi reducă dependenţa de pieţele europene, unde vânzările auto au scăzut în ultimii şase ani consecutivi şi au ajuns la cel mai redus nivel din ultimii 20 de ani.

Peugeot desfăşoară un amplu plan de restructurare, care a presupus inclusiv închiderea unei fabrici din Franţa, şi l-a angajat pe Carlos Tavares, fostul secund la Renault, care va prelua funcţia de CEO în acest an.

De asemenea, grupul francez încearcă să atragă investitori.

Potrivit unor surse apropiate situaţiei, board-ul Peugeot a aprobat duminică un plan care presupune o majorare de capital de aproximativ 3 miliarde euro, la care ar urma să participe cu un total de 1 miliard de euro, în proporţii egale, statul francez şi compania chineză Dongfeng Motor. În urma operaţiunii, guvernul francez şi compania chineză ar urma să devină cei mai mari acţionari ai Peugeot, cu câte 10% din titluri.

Vânzările din afara Europei au reprezentat anul trecut 42% din afacerile Peugeot, compania având ca ţintă pragul de 50% pentru anul viitor.

Livrările Peugeot în Europa au scăzut anul trecut cu 8,5%, cel mai abrupt declin în rândul marilor concerne auto, potrivit datelor Asociaţiei Constructorilor Europeni de Automobile.

În China, cea mai mare piaţă auto din lume, vânzările companiei au urcat în 2013 cu 26%, la 557.000 unităţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici