Societe Generale: Europa se va confrunta cu un nou an dureros în 2012

Europa se va confrunta cu probleme şi anul următor, cu disparităţi puternice între statele din zona euro, a declarat economistul-şef pentru Europa al grupului francez Societe Generale, James Nixon.

475 afișări
Imaginea articolului Societe Generale: Europa se va confrunta cu un nou an dureros în 2012

Societe Generale: Europa se va confrunta cu un nou an dureros în 2012 (Imagine: Mihai Dascalescu/Mediafax Foto)

"Există încă un risc poltic enorm în Europa. După doi-trei ani de austeritate dură, există riscul ca în unele regiuni populaţia să spună: «Destul». Sunt trei probleme interconectate: niveluri ridicate ale îndatorării, lipsa competitivităţii şi un sistem bancar foarte expus la datoria suverană. Niciuna din probleme nu a fost rezolvată", a afirmat economistul, pentru postul american de televiziune CNBC.

Criza datoriilor din zona euro a dominat ştirile şi pieţele financiare în acest an, întrucât problemele economiilor mai mici din uniunea monetară, precum Irlanda sau Grecia, ameninţau să se extindă la ţări mai mari din regiune.

BCE implmentează deja măsuri neconvenţionale pentru susţinerea economiei, a adăugat Nixon.

"Când calculezi cât de mult le-au crescut activele în ultimii doi ani, trece de 1.000 de miliarde de euro. Astea sunt măsurile care ne ţin în viaţă", a spus el.

Italia are de refinanţat anul următor împrumuturi de 300 de miliarde de euro, ceea ce înseamnă că ar putea ajunge în situaţia să plătească dobânzi mai mari.

"Italia este cea care iese în evidenţă puternic. Sunt doi ani de consolidare structurală dificilă şi de austeritate fiscală, dar şi de contracţie a PIB. Este dificil de spus o poveste compactă despre Europa. Germania, de exemplu, se descurcă foarte bine. Va trebui să treacă puţin printr-un ciclu al stocurilor în prima jumătate a anului următor, dar considerăm că va înregistra la un ritm accelerat după", consideră Nixon.

Germania a evitat nivelul foarte ridicat al îndatorării raportate la PIB care generează probleme în în alte părţi ale zonei euro şi a avut o evoluţie relativ bună în timpul crizei, susţinută de exporturi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici