Sondaj BCE: Companiile din zona euro încetinesc majorările de preţuri

Companiile din zona euro majorează preţurile într-un ritm mai moderat, pe măsură ce costurile lor se stabilizează, cererea scade şi concurenţa se intensifică, deşi creşterea salariilor rămâne o preocupare, potrivit unui studiu al Băncii Centrale Europene.

389 afișări
Imaginea articolului Sondaj BCE: Companiile din zona euro încetinesc majorările de preţuri

BCE a încetinit joi ritmul de majorare a ratelor dobânzilor, dar a semnalat că vor urma mai multe înăspriri într-o ultimă etapă a luptei sale împotriva inflaţiei, notează Reuters.

Cel mai recent sondaj realizat de banca centrală în rândul a 61 de companii mari din zona euro din afara sectorului financiar ar putea oferi băncii centrale un oarecare motiv de relaxare, companiile raportând o creştere mai lentă a preţurilor, deşi cu diferenţe între sectoare.

"Ritmul de creştere a preţurilor de vânzare a fost declarată ca fiind în general moderată, în linii mari aşa cum s-a anticipat la începutul anului", a declarat BCE.

"În mare măsură, această moderaţie reflectă stabilizarea costurilor factorilor de producţie şi reechilibrarea cererii şi ofertei pentru multe bunuri începând din vara anului trecut"

Costurile cu forţa de muncă sunt în continuare în creştere, salariile urmând să crească cu 5% în acest an.

Acest lucru înseamnă că furnizorii de servicii, care sunt deosebit de sensibili la costurile forţei de muncă, au continuat să anticipeze creşteri semnificative ale preţurilor.

În schimb, companiile care vând bunuri de consum, în special cele neesenţiale, au văzut creşterile de preţuri "devenind mai dificile".

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici