Sondaj Reuters: Cursul va scădea la 4,85 lei pentru un euro în 2020

Monedele din Europa Centrală şi de Est vor avea dificultăţi să câştige teren în faţa euro în 2020, iar moneda naţională este prognozată să scadă cu 1,5% la un minim istoric de 4,85 lei pentru un euro pe fondul îngrijorărilor cu privire la creşterea deficitelor gemene, a arătat joi un sondaj Reuters.

684 afișări
Imaginea articolului Sondaj Reuters: Cursul va scădea la 4,85 lei pentru un euro în 2020

Sondaj Reuters: Cursul va scădea la 4,85 lei pentru un euro în 2020

Sondajul în rândul analiştilor financiari scoate în evidenţă că forintul maghiar va rămâne în preajma minimelor istorice atinse în ultima perioadă şi că coroana cehească este singura moneda din regiune care va marca aprecieri modeste în faţa monedei unice europene. Forintul a fost afectat de asemenea în acest an de politica monetară relaxată a băncii centrale, dobânzile în Ungaria fiind la cel mai scăzut nivel din regiune.

Zlotul polonez este prognozat să piardă 0,5% la 4,3/euro, valoare neschimbată faţă de sondajul de luna trecută ce privea evoluţiile valutare pentru următoarele 12 luni.

Încetinirea ritmului de creştere economică este un factor important pentru evoluţia monedelor din regiune, arată sondajul. Încetinirea economiei germane a afectat puternic industria şi exporturile României în cel de-al treilea trimestru al acestui an, iar consumul a marcat şi el o uşoară decelerare în ultima perioadă.

Premierul Ludovic Orban a declarat, marţi, că nu există motive de îngrijorare în privinţa deprecierii leului, după ce moneda naţională şi-a calmat tendinţa de depreciere după intervenţii puternice ale băncii centrale în piaţa valutară pentru apărarea leului precedate de spargerea în 27 noiembrie a pragului de 4,8 lei pentru un euro.

La rândul său, ministrul de Finanţe Florin Cîţu a precizat miercuri că România are o rezervă suficientă pentru a face faţă oricăror presiuni asupra finanţării sau asupra cursului de schimb şi că în următoarele două săptămâni va anunţa mai multe reduceri de cheltuieli menite să reducă deficitul la aproximativ 3% din PIB în 2020.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici