Soros: Criza de coşmar ar putea distruge Uniunea Europeană. O soluţie ar fi ca Germania să iasă din zona euro

Uniunea Europeană (UE) ar putea fi distrusă de criza "de coşmar" a zonei euro, iar Germania trebuie să-şi asume responsabilitatea de a salva moneda comună, a declarat miliadarul american George Soros, citat de CNBC.

1329 afișări
Imaginea articolului Soros: Criza de coşmar ar putea distruge Uniunea Europeană. O soluţie ar fi ca Germania să iasă din zona euro

George Soros (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Alternativa pentru Germania, cea mai mare economie a zonei euro, ar fi să părăsească zona euro, a spus Soros, devenit faimos ca investitor prin speculaţii de proporţii împotriva cursului lirei sterline în 1992, scrie CNBC.

"Criza împinge UE într-o depresiune de durată, autocreată. Există un pericol real ca euro să distrugă Uniunea Europeană. Calea de scăpare este ca Germania să accepte un angajament mai mare, să-şi susţină nu doar propriile angajamente, ci şi pe cele ale ţărilor îndatorate", a spus el.

Germania ar trebui să se comporte ca liderul UE aşa cum au făcut SUA pentru lumea liberă după Al Doilea Război Mondial.

Germania trebuie să intervină pentru a salva euro şi planul pentru eurobonduri, întrucât "dacă are succes, costurile vor fi foarte reduse, în timp ce dacă eşuează, va trage în jos şi Germania", a afirmat miliardarul.

Emiterea de obligaţiuni comune în zona euro ar fi o modalitate de a distribui riscul în uniunea monetară. O altă soluţie, prezentată de Soros, ar fi ieşirea Germaniei din zona euro.

"Problema ar dispărea imediat", ca urmare a deprecierii euro şi ajustării randamentelor obligaţiunilor ţărilor îndatorate, a declarat investitorul.

FMI şi unele ţări din afara Europei au pus presiune asupra Germaniei pentru a face ce este necesar pentru salvarea euro şi rezolvarea crizei din uniunea monetară.

Germania se află în fruntea unui grup de ţări nordice din Europa care se opun susţinerii ţărilor cu probleme prin pachete de împrumuturi externe.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici