Spania a devenit lider european în privinţa reţelei feroviare de mare viteză

Spania a devenit liderul european în privinţa reţelei feroviare de mare viteză, detronând Franţa, după terminarea unui tronson de aproape 440 de kilometri care leagă, în 90 de minute, Madrid de Valencia.

58 afișări
Imaginea articolului Spania a devenit lider european în privinţa reţelei feroviare de mare viteză

Spania a devenit lider european în privinţa reţelei feroviare de mare viteză (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Tronsonul Madrid-Valencia, inaugurat duminică, duce reţeaua spaniolă de cale ferată de mare viteză la un total de 2.056 de kilometri, faţă de 1.896 de kilometri în cazul Franţei şi 1.285 în Germania.

Dacă sunt luate în considerare liniile în construcţie sau proiectele care urmează să fie dezvoltate, Spania se plasează pe locul doi în lume în funcţie de lungimea reţelei, de 5.525 de kilometri, în spatele Chinei (13.134 de kilometri), dar înaintea Japoniei (3.625 de kilometri). Până în 2015, autorităţile de la Madrid vizează o reţea de 7.000 de kilometri.

Construirea liniei Madrid-Valencia a costat 6,6 miliarde de euro. În prezent, în Spania sunt operabile tronsoanele Madrid-Sevilla (1992), Madrid-Valladolid (2007) şi Madrid-Barcelona (2008).

Ieşită din recesiune la începutul acestui an, Spania înregistrează o revenire ezitantă, în condiţiile în care economia a stagnat în al treilea trimestru. Totodată, situaţia financiară a statului îngrijorează investitorii.

"Trenul de mare viteză este o investiţie care generează multe locuri de muncă şi constribuie la stimularea economiei, ceea ce reprezintă un lucru bun pe timp de criză", a afirmat Enrique Urkijo, director la compania spaniolă de căi ferate, Renfe.

Noua linie va crea, direct şi indirect, 136.000 de locuri de muncă, potrivit unui studiu al companiei de consultanţă Accenture. Spania are cea mai ridicată rată a şomajului din zona euro, de aproximativ 20%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici