Specialiştii în securitate cibernetică avertizează companiile că fraudele pe internet cresc pe fondul crizei generate de COVID. Ce măsuri poţi lua?

  • Peste 50% dintre companiile din România au fost fraudate în uiltimul an şi sunt puţine cele care îţi fac strategii se securizare a proceselor
  • Companiile sunt şi mai vulenabile de când angajaţii lucrează de acasă
  • În SUA, experţii în securitate vorbesc spun că numărului de fraude pe internet va fi mai mare decât cel de după criza economică din 2008
379 afișări
Imaginea articolului Specialiştii în securitate cibernetică avertizează companiile că fraudele pe internet cresc pe fondul crizei generate de COVID. Ce măsuri poţi lua?

Specialiştii în securitate cibernetică avertizează companiile că fraudele pe internet cresc pe fondul crizei generate de COVID. Ce măsuri poţi lua?

Restricţiile impuse de pandemia de coronavirus a pus business-urile în faţa unei provocări în ceea ce priveşte desfăşurarea activităţii şi a trimis milioane de angajaţi să lucreze remote de acasă. Nu toate companiile au fost pregătite să îşi desfăşoare activitatea la distanţă, aşa că marea majoritatea s-au concentrat doar să facă lucrurile să funţionezem, fără să ţină cont de securitatea informatică a proceselor lor. Specialiştii în securitate cibernetică spun că business-urile româneşti sunt foarte vulnerabile şi sunt în pericol să fie fraudate.  

În România, munca la domiciliu nu a fost o opţiune foarte răspândită în rândul companiilor, altele decât cele din domeniul IT. Principala sarcină a departamentelor interne de IT a fost ca aceste reţele să funcţioneze, securitatea acestor VPN-uri înfiinţate ad-hoc, fiind  lăsată pe planul doi. Aceste reţele trebuie reconfigurate pentru un nivel ridicat de Securitate.” spune Gabriel Zgunea, CEO Corporate Intelligence Agency.

În mediul de afaceri românesc nu este foarte dezvoltată cultura prevenţiei, spun specialiştii, aşa că multe dintre business-uri nu îşi fac planuri de risc sau strategii de securitate a proceselor.

Peste 50% din companiile din România susţin că au fost fraudate în ultimul an. Dar sunt multe companii care nu au raportat pentru că încă nu au descoperit că au fost fraudate. Autosuficienţa managementului, alături de raportarea la costurile prevenţiei ca la o cheltuială inutilă, cum adesea se întâmplă, nasc monştri. Şi aşa ajungem în punctul în care frauda plus costurile de investigare exced cu mult costurile unor acţiuni de prevenţie.” spune Dan Rusu, specialist în securitate cibernetică şi senior partner Corporate Intelligence Agency.  

 Specialiştii în securitate cibernetică la nivel mondial spun că criza genrată de COVID-19 va genera un număr mai mare de fraude decât criza economică din 2008.

Logica economică ne spune că frauda se dezvoltă când economia funcţionează, creşte în vremuri de criză şi atinge apogeul când şi panica se instalează. Creşterea numărului de reţele slab securizate sunt surse consistente de informaţii şi potenţial de fraudă pe internet pentru hackeri. Aş putea spune chiar că sunt o mină de aur, pentru atacuri prezente, viitoare sau doar pentru vânzarea datelor obţinute de către aceştia.” spune Gabriel Zgunea, CEO Corporate Intelligence Agency.  

Ce îţi poţi securiza procesele şi activitatea companiei?

  • Evaluează foarte strict componenţa şi performanţa departamentelor de control intern, securitate şi antifraudă.
  • Analizează out-of-the-box procesele şi procedurile interne din companie, din punct de vedere al securităţii
  • Alocară resurse suplimentare pentru activităţile de know your client/ know your customer.
  • Utilizează servicii specializate de competitive şi market  intelligence în vederea elaborării unor strategii.

Statisticile internaţionale arată că în perioade de criză, companiile mici pot fi fraudate chiar de propria angajaţi.

O verificare atentă a candidaţilor înainte de angajare prin verificări în baze de date accesibile publicului cum ar fi portalul instanţelor de judecată (portal.just.ro) sau la registrul comerţului (recom.ro). Pentru un management al riscului corespunzător, indiferent dacă compania e una mică sau mare, transpunerea dictonului “trust is good, check is better” în activitate, va diminua considerabil riscul de fraudă.” a concluzionat Dan Rusu, specialist în securitate cibernetică şi senior partner Corporate Intelligence Agency

 

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici