Standard & Poor’s: Ratingul Rusiei depinde de preţul petrolului

Standard&Poor’s (S&P) a avertizat luni că ar putea retrograda ratingul suveran al Rusiei, "BBB" cu perspectivă stabilă, dacă preţul petrolului se va reduce, având în vedere şi promisiunile electorale ale preşedintelui ales Vladimir Putin. Potrivit S&P, o scădere de 10 dolari a preţului barilului de petrol va provoca o reducere a veniturilor Rusiei echivalentă cu 1,4% din PIB.

197 afișări
Imaginea articolului Standard & Poor’s: Ratingul Rusiei depinde de preţul petrolului

Standard & Poor’s: Ratingul Rusiei depinde de preţul petrolului (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Agenţia estimează că pentru echilibrarea bugetului rus este nevoie ca preţul mediu anual al petrolului să fie de 120 de dolari pe baril, peste nivelul de 117 dolari pe baril luat în calcul de guvernul de la Moscova.

În prezent, preţul barilului de petrol Ural, de referinţă în Rusia, este cotat la circa 125 dolari pe baril.

"Preţul ridicat al petrolului permite în prezent nivelul cheltuielilor guvernamentale. În acelaşi timp, presiunile de creştere a cheltuielilor, generate de îmbătrânirea populaţiei şi promisiunile din campania electorală, fac necesară obţinerea unor venituri suplimentare", consideră S&P.

Vladimir Putin a promis în campania electorală majorări ale salariilor şi cheltuielilor publice, precum cele în domeniul apărării, ajutoarelor sociale şi infrastructurii, evaluate de analişti la 170 de miliarde de dolari, pe parcursul a şase ani.

Rusia este extrem de dependentă de preţul petrolului şi de conjunctura economică mondială, chiar dacă Putin susţine o strategie de diversificare a economiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici