Statele Unite afirmă că războiul din Ucraina pune o "presiune considerabilă" pe economia Rusiei

Războiul purtat de Vladimir Putin în Ucraina dăunează economiei ruseşti, determinând creşterea preţurilor de consum şi forţând Moscova să cheltuiască o treime din bugetul său pentru apărare, a declarat Departamentul Trezoreriei SUA.

3696 afișări
Imaginea articolului Statele Unite afirmă că războiul din Ucraina pune o "presiune considerabilă" pe economia Rusiei

Sursa foto: AP / Mediafax Foto

Rachel Lyngaas, economistul şef al departamentului pentru sancţiuni, a declarat că această combinaţie dintre război, sancţiunile SUA şi ale aliaţilor şi răspunsul politic al Moscovei "supune economia Rusiei la o presiune economică considerabilă", relatează Financial Times.

Invazia şi ocuparea de către Rusia a unor părţi ale Ucrainei "contribuie acum la creşterea rapidă a cheltuielilor, la deprecierea rublei, la creşterea inflaţiei şi la o piaţă a forţei de muncă restrânsă care reflectă o pierdere de lucrători" în economia sa, a scris Lyngaas.

Economia Rusiei ar fi cu peste 5% mai mare dacă Putin nu ar fi lansat războiul din Ucraina, a argumentat Lyngaas, adăugând că ţara are performanţe inferioare în comparaţie cu alţi exportatori de energie, inclusiv SUA.

Administraţia de la Moscova a cheltuit peste 100 de miliarde de dolari pentru apărare, adică aproape o treime din totalul cheltuielilor sale planificate în 2023, potrivit Departamentului Trezoreriei.

Sancţiunile occidentale forţează Moscova să recurgă la "o realiniere costisitoare a lanţurilor sale de aprovizionare pentru a importa înlocuitori de calitate inferioară", a declarat departamentul.

Autorităţile ruse au declarat că economia ţării continuă să crească în ciuda sancţiunilor şi a cheltuielilor suplimentare mari pentru a finanţa invazia Ucrainei, Putin afirmând săptămâna trecută că produsul intern brut va creşte cu 3,5% în acest an.

Evaluarea Trezoreriei vine în contextul în care guvernul SUA a avertizat că fondurile pentru Ucraina s-ar putea epuiza până la sfârşitul anului, după ce republicanii din Congres au blocat săptămâna trecută o cerere a Casei Albe pentru asistenţă suplimentară de 60 de miliarde de dolari pentru Kiev în domeniul securităţii.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici