Statele Unite se confruntă cu "niveluri inacceptabile ale inflaţiei". Preţurile au atins maximele din ultimii 40 de ani

  • Statele Unite se confruntă cu "niveluri inacceptabile ale inflaţiei" şi este nevoie de o poziţie bugetară adecvată pentru a contribui la atenuarea presiunilor inflaţioniste fără a submina economia, a declarat marţi secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, în faţa senatorilor.
  • Yellen a declarat în comentariile pregătite pentru Comisia de finanţe a Senatului că elemente din legislaţia privind cheltuielile propusă de preşedintele democrat Joe Biden ar putea contribui la reducerea costurilor pentru americani, inclusiv pentru medicamentele pe bază de reţetă şi iniţiativele privind energia curată.
1085 afișări
Imaginea articolului Statele Unite se confruntă cu "niveluri inacceptabile ale inflaţiei". Preţurile au atins maximele din ultimii 40 de ani

"În prezent, ne confruntăm cu provocări macroeconomice, inclusiv niveluri inacceptabile ale inflaţiei, precum şi cu vânturile din faţă asociate cu perturbările cauzate de efectul pandemiei asupra lanţurilor de aprovizionare şi cu efectele perturbărilor din partea ofertei pe pieţele de petrol şi de alimente, rezultate din războiul Rusiei în Ucraina", a spus Yellen, potrivit Reuters.

Yellen a fost criticată de republicani după ce a recunoscut că a "greşit" anul trecut în privinţa traiectoriei pe care o va lua inflaţia şi se aşteaptă să se confrunte cu o interogare dură în faţa comisiei din Senat, în condiţiile în care creşterea preţurilor a atins maximele ultimilor 40 de ani.

Ea a declarat că Rezerva Federală are responsabilitatea principală pentru scăderea inflaţiei şi că respectă independenţa Fed în stabilirea politicii monetare.

"Pentru a atenua presiunile inflaţioniste fără a submina forţa pieţei muncii, este necesară o poziţie bugetară adecvată care să completeze acţiunile de politică monetară ale Rezervei Federale", a spus ea.

Administraţia Biden face în continuare presiuni pentru o versiune redusă a agendei sale de cheltuieli sociale şi climatice, aflată în impas, care ar urma să ofere credite fiscale pentru tehnologiile de energie verde şi să reformeze preţul medicamentelor pe bază de reţetă.

Yellen a declarat că propunerea de buget pentru anul fiscal 2023 a lui Biden, punctul central al audierii, sugerează "investiţii inteligente şi responsabile din punct de vedere fiscal: reducerea deficitelor şi menţinerea la un nivel scăzut a poverii economice a datoriei".

Cheltuielile sunt finanţate prin creşterea impozitelor pentru corporaţii şi pentru cei mai bogaţi americani, prin eliminarea lacunelor şi prin îmbunătăţirea colectării taxelor.

Yellen a mai spus că este "foarte concentrată" pe continuarea unui acord de reformă fiscală globală între 137 de ţări, inclusiv un impozit minim global de 15%.

"Am speranţa că şi Congresul va implementa acest impozit minim global ca parte a agendei sale legislative".


 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici