Statul schimbă radical regimul impozitelor pe venit şi CAS. Cine trebuie să depună Declaraţia unică

Ministerul Finanţelor a publicat proiectul Ordonanţei de Urgenţă ce stabileşte regimul Declaraţiei unice prin care contribuabilii din diverse categorii vor depune un singur formular la Fisc, raportându-şi veniturile şi oferind baza de calcul pentru impozitul pe venit şi pentru contribuţiile sociale.

11656 afișări
Imaginea articolului Statul schimbă radical regimul impozitelor pe venit şi CAS. Cine trebuie să depună Declaraţia unică

Statul schimbă radical regimul impozitelor pe venit şi CAS. Cine trebuie să depună Declaraţia unică

Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii

Prin acest proiect se reglementează prevederile referitoare la calitatea de asigurat în sistemul de asigurări sociale de sănătate, în concordanţă cu noul mecanism de depunere a declaraţiilor şi de plată a contribuţiilor de asigurări sociale de sănătate, stabilit prin noile modificări aduse Codului fiscal.
Astfel, în cazul persoanelor prevăzute la art. 222 alin. (1) care se încadrează în categoria celor prevăzute la art. 155 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 227/2015, cu modificările şi completările ulterioare, calitatea de asigurat în sistemul de asigurări sociale de sănătate şi dreptul la pachetul de bază se acordă de la data începerii raporturilor de muncă/serviciu.
În cazul persoanelor prevăzute la art. 222 alin. (1) care se încadrează în categoria celor prevăzute la art. 155 alin. (1) lit. b) – h) şi art. 180 din Legea nr. 227/2015, cu modificările şi completările ulterioare, dobândesc calitatea de asigurat în sistemul de asigurări sociale de sănătate şi au dreptul la pachetul de bază de la data depunerii declaraţiei, prevăzută la art. 174 din Legea nr. 227/2015, cu modificările şi completările ulterioare, pentru o perioadă de 12 luni.
Astfel, persoanele care realizează venituri nete estimate, cumulate din toate categoriile de venituri (activităţi independente, cedarea folosinţei bunurilor, agricultură, silvicultură, piscicultură, asocieri cu persoane juridice, investiţii şi alte surse) pentru anul curent mai mari sau egale cu 22.800 de lei datorează contribuţie de asigurări sociale de sănătate la venitul estimat a se realiza în anul curent.
Persoanele care realizează venituri nete estimate, cumulate din toate categoriile de venituri (activităţi independente, cedarea folosinţei bunurilor, agricultură, silvicultură, piscicultură, asocieri cu persoane juridice, investiţii şi alte surse), pentru anul curent, mai mici de 22.800 de lei nu datorează contribuţie de asigurări sociale de sănătate, însă persoana fizică poate opta pentru plata CASS în următoarele condiţii:
- dacă îşi exercită opţiunea prin depunerea declaraţiei unice până la data de 15 iulie 2018 (termenul de depunere), plăteşte CASS la 6 salarii şi este asigurat 12 luni;
- dacă îşi exercită opţiunea prin depunerea declaraţiei unice după data de 15 iulie 2018 (termenul de depunere), plăteşte CASS la 12 salarii şi este asigurat 12 luni.
Peroanele fără venituri pentru anul curent, prin depunerea Declaraţiei unice, dobândesc calitatea de asigurat dacă plătesc CASS la 6 salarii şi sunt asigurate 12 luni, indiferent dacă declaraţia unică este depusă la înainte sau după data de 15 iulie 2018 - termenul de depunere).
Pentru anul 2018, până la termenul de depunere a declaraţiei unice, respectiv 15 iulie 2018, se reglementează că persoanele fizice care realizează venituri din activităţi independente, cedarea folosinţei bunurilor, agricultură, silvicultură, piscicultură, asocieri cu persoane juridice, investiţii şi alte surse îşi păstrează calitatea de asigurat astfel încât să beneficieze în continuare de servicii medicale, medicamente şi dispozitive medicale.
Pentru persoanele care realizează venituri mai mari sau egale de 22.800 de lei/an, care au obligaţia plăţii CASS, precum şi persoanele care realizează venituri mai mici de 22.800 de lei/an şi care optează pentru plata contribuţiei CASS, deşi termenul de depunere al declaraţiei este 15 iulie 2018, pentru tot anul 2018, acestea vor plăti contribuţia de asigurări sociale de sănătate fie la venitul realizat, fie la nivelul salariului minim pe economie/lună sau la nivelul a 6 salarii pentru un an.
Pentru persoanele care realizează venituri din drepturi de proprietate intelectuală, precum şi pentru cei cu venituri din arendă şi din asocieri cu persoane juridice, plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate se realizează prin reţinere la sursă.
Pentru persoanele prevăzute la art. 222 alin. (1) care se încadrează în categoria celor care au calitatea de contribuabili la sistemul de asigurări sociale de sănătate, potrivit Legii nr. 227/2015, cu modificările şi completările ulterioare, şi care nu au efectuat plata contribuţiei la fond la termenele prevăzute în aceeaşi lege, sumele restante se recuperează de către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, în condiţiile legii, inclusiv obligaţii fiscale accesorii (dobânzi şi penalităţi) datorate pentru creanţele fiscale, se mai arată în proiectul citat.

Înapoi

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Înapoi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici