Statul va avea participaţia majoritară la compania care va construi reactoarele 3 şi 4

Participaţia statului la compania de proiect care va construi reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă va creşte de la 20%, cât era prevăzut până acum, la 51%, finanţarea lucrărilor urmând să fie asigurată din sume obţinute din privatizări, a declarat ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian.

27 afișări
Imaginea articolului Statul va avea participaţia majoritară la compania care va construi reactoarele 3 şi 4

Statul va avea participaţia majoritară la compania care va construi reactoarele 3 şi 4 (Imagine: Mediafax Foto)

"Avem două miliarde de euro din alte privatizări, cum ar fi cea a BCR, iar România a făcut singură două reactoare nucleare. Este prematur să vorbim despre finanţare", a afirmat Vosganian, prezent la un seminar pe tema preţurilor în sectorul energetic.

El a adăugat că în două săptămâni va fi elaborat un proiect de hotărâre de Guvern prin care Nuclearelectrica va deţine pachetul majoritar la compania mixtă, care urmează să fi înfiinţată împreună cu CEZ (Cehia), Electrabel (Belgia), ArceloMittal România, Enel (Italia), RWE (Germania) şi Iberdrola (Spania).

Propunerea de majorare a paticipaţiei Nuclearelectrica apare după ce deja toate companiile implicate în acest proiect au convenit asupra procentelor pe care fiecare la va avea în compania mixtă, în care toate aveau participaţii de cel mult 20%.

Vosganian a adăugat că decizia de majorare a participaţiei Nuclearlectrica în proiect a fost luată după realizarea unei cercetări sociologice, care a concluzionat că populaţia agreează existenţa unui control al statului în această investiţie.

Minsitrul a nu a precizat dacă studiul a fost realizat înainte de a începe negocierile cu partenerii străini.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici