Statul va cere despăgubiri firmelor privatizate care vând terenuri fără să-şi fi majorat capitalul

Companiile privatizate care au înstrăinat terenuri după ce au obţinut atestat de proprietate asupra lor, dar care nu au majorat capitalul social cu valoarea acestor terenuri, vor plăti despăgubiri statului, potrivit unui proiect elaborat de Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS).

1164 afișări
Imaginea articolului Statul va cere despăgubiri firmelor privatizate care vând terenuri fără să-şi fi majorat capitalul

Statul va cere despăgubiri firmelor privatizate care vând terenuri fără să-şi fi majorat capitalul (Imagine: Shutterstock)

"Societăţile comerciale care au înstrăinat terenul, după primirea certificatului de atestare a dreptului de proprietate asupra terenurilor, fără a opera înregistrarea majorării de capital social cu contravaloarea acestuia la oficiul registrului comerţului, vor plăti instituţiei publice implicate, în termen de 90 de zile de la notificarea primită de la acestea, o despăgubire echivalentă cu valoarea terenului determinată printr-un raport de evaluare întocmit de un evaluator autorizat, în condiţiile legii", se arată în proiectul de ordonanţă a Guvernului elaborat de AAAS.

În proiect se menţionează că multe companii care au obţinut certificate de atestare a dreptului de proprietate asupra terenurilor pe care le aveau în folosinţă nu şi-au majorat capitalul social cu valoarea aceastora sau l-au majorat cu o valoare "incorect determinată".

Prevederea plăţii de despăgubiri către stat vine ca o completare la un alt proiect de act normativ, elaborat în luna iunie. Proiectul din iunie prevedea că societăţile comerciale trebuie să îşi reevalueze terenurile pe care le-au cumpărat de la stat şi să îşi majoreze corespunzător capitalul social cu valoarea acestora, precum şi să emită în favoarea statului noi acţiuni, cu plata dividendelor, dacă nu au majorat capitalul sau l-au calculat incorect.

Conform legii în vigoare, dacă proprietarii unei companii cumpărate de la stat primesc, după privatizare, certificatul de atestare a dreptului de proprietate asupra terenului, capitalul social trebuie majorat de drept cu valoarea terenurilor, care vor fi considerate aport în natură al statului şi în schimbul cărora vor fi emise acţiuni suplimentare, care revin instituţiei publice implicate. Prin majorarea capitalului social şi emiterea de noi acţiuni, statul beneficiază de potenţiale dividende, bani care sunt vărsaţi la buget.

Proiectul de ordonanţă precizează că, dacă firma privatizată este în reorganizare sau faliment, despăgubirea se înregistrează în tabelul de creanţe cu valoarea terenului, în categoria creditorilor garantaţi.

"Adoptarea actului normativ propus are un impact pozitiv asupra bugetului de stat, deoarece creează premisele unor venituri suplimentare la bugetul de stat, din sumele recuperate în procedura reorganizării judiciare sau din procedura falimentului. În situaţia în care societăţile comerciale sunt supuse procedurii reorganizării judiciare, iar capitalul social este majorat cu valoarea terenurilor, se creează premisele obţinerii de venituri din dividende şi/sau din valorificarea acţiunilor emise", potrivit notei de fundamentare.

De asemenea, la firmele privatizate aflate în reorganizare judiciară care au atestatul dreptului de proprietate asupra unui teren, instituţia publică implicată va solicita administratorului judiciar să înregistreze la registrul Comerţului majorarea de capital cu valoarea terenului.

În cazul firmelor în faliment, instituţia publică implicată va fi înregistrată în tabelul creanţelor cu valoarea terenului în categoria creditorilor garantaţi.

"Se instituie astfel noi prevederi legale care vor asigura prezervarea drepturilor statului atât la acţiunile care îi revin din majorarea capitalului social, cât şi la recuperarea creanţelor garantate prin vânzarea terenului pentru care s-a obţinut certificatul de atestare a dreptului de proprietate", potrivit notei de fundamentare a proiectului de ordonanţă.

AAAS, fosta AVAS, are acţiuni la aproape 650 de firme, dintre care, la nivelul anului trecut, peste 300 erau în faliment sau în lichidare.

Ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, declara la sfârşitul lunii iunie că OMV Petrom este obligată prin contractul de privatizare să îşi majoreze capitalul cu valoarea terenurilor deţinute de stat, pe care se află instalaţiile companiei, dar compania petrolieră nu a făcut acest lucru. Nicolescu preciza, atunci, că întârzierea aplicării acestei prevederi a fost cauzată şi de dificultăţi în obţinerea certificatelor de atestare a dreptului de proprietate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici