Statul vrea eşalonarea datoriilor CFR către furnizorii de energie

Ministerele Economiei şi Transporturilor pregătesc, împreună cu furnizorii de electricitate, de stat şi privaţi, eşalonarea datoriilor CFR la plata energiei, în valoare de un miliard de lei, pe o perioadă de un an, au declarat pentru MEDIAFAX surse apropiate discuţiilor.

28 afișări
Imaginea articolului Statul vrea eşalonarea datoriilor CFR către furnizorii de energie

Statul vrea să eşalonarea datoriilor CFR către furnizorii de energie (Imagine: Mediafax Foto)

"Există un document în draft (proiect, n.r.) asupra căruia lucrează juriştii. Este vorba de un acord între filialele de furnizare, Ministerul Economiei şi Finanţelor şi cel al Transporturilor, pentru reeşalonare (a datoriilor CFR, n.r.) pe 12 luni", au spus sursele citate.

Datoriile totale ale CFR către furnizorii de energie, de stat şi privaţi, se ridică la un miliard de lei. Circa o treime din sumă, respectiv 309 milioane lei, este datorată companiei de stat Electrica.

Reprezentanţii distribuitorului şi furnizorului de energie Electrica au confimat existenţa discuţiilor privind eşalonarea datoriilor CFR, dar au afirmat că nu se aşteaptă ca problema să fie soluţionată în viitorul apropiat.

"Nu ne aşteptăm la soluţionări imediate. Problema datoriilor CFR către Electrica este una pur comercială, între două companii, dar este viciată de reglementări. Cu cât se aşteaptă mai mult, cu atât problema se va rezolva mai greu. O soluţie este schimbarea legislaţiei primare şi secundare sau reeşalonarea datoriilor. Primul pas ar fi să îşi plătească datoriile curente, pentru ca datoria istorică să nu crească", a declarat agenţiei MEDIAFAX directorul de furnizare al Electrica, Ioan Silvaş.

CFR are datorii restante şi la CEZ Oltenia, de 170 de milioane lei, iar subsidiarele Enel din Dobrogea şi Banat au creanţe restante de 90 milioane euro.

Potrivit legilaţiei în vigoare, CFR nu poate fi deconectat de la reţea şi nici nu îi poate fi reziliat contractul, fiind considerat consumator neîntreruptibil. Reprezentanţii Electrica afirmă că neplata datoriilor este un "abuz" al CFR.

Neplata obligaţiilor contractuale de către CFR poate duce la intrarea în criză de lichiditate a companiilor de furnizare a energiei, atât de stat, cât şi private, şi astfel alimentarea cu energie a clienţilor ar putea fi afectată, întrucât furnizorii pot ajunge în situaţia în care să nu mai poată plăti energia pe care trebuie să o cumpere de la producători sau de pe piaţă.

Directorul financiar al Electrica, Constantin Chivulescu, a adăugat că unii producători de energie, precum Nuclearelectrica, solicită pentru unele contracte de livrare a energiei plata în avans, iar creanţele neîncasate de furnizor îi reduc lichidităţile şi îl forţează la împrumuturi.

Potrivit reprezentanţilor Electrica, datoriile lunare ale CFR se ridică la 20 milioane lei.

CEZ România a debranşat în acest an de la reţeaua de alimentare cu energie electrică mai multe staţii feroviare din judeţele Dolj, Gorj, Olt şi Mehedinţi, pentru neplata facturilor.

CFR a anunţat, anul trecut, că va vinde unele terenuri pentru a-şi asigura fonduri de circa 300 milioane de lei cu care să plătească jumătate din datoriile de la acea dată către furnizorii de energie electrică.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici