Ştefănescu (COTAR), despre modificarea RCA: Dacă ASF-ul va fi scos din lege, avem o problemă

În cadrul dezbaterii publice asupra modificării legii RCA-ului, susţinută luni la Ministerul Finanţelor Publice, participanţii au contestat eliminarea obligaţiei ASF de a reglementa modul de calcul al tarifelor, invocând şi amplificarea conflictului dintre service-uri si asiguratori.

209 afișări
Imaginea articolului Ştefănescu (COTAR), despre modificarea RCA: Dacă ASF-ul va fi scos din lege, avem o problemă

Ştefănescu (COTAR) despre modificarea RCA : Dacă ASF-ul va fi scos din lege, avem o problemă

"Dacă ASF-ul va fi scos din lege acum, cum s-a discutat în grupul de lucru, avem o problemă. Sincer vă spun, pentru că ne întoarcem de unde am plecat. Nu vreau să intru cu articole, iarăşi, ştiţi foarte bine care a fost poziţia noastră. O respectăm cu toţii, toţi transportatorii, toţi care am ieşit în stradă. Noi nu vrem să vă spunem astăzi că vom ieşi în stradă. Nu mai vrem să ne întoarcem, dar vrem să apelăm la medierea dumneavoastră, între noi, indiferent dacă suntem transportatori, posesori auto, cei şapte milioane de abonaţi, de captivi care să plătească această poliţă RCA, şi asiguratori. Să avem în continuare aceste tarife decente. Să fie supravegheată piaţa. Şi nu să ne puneţi pe noi acum prin presiunea Comisiei Europene, presiune făcute la aceste multinaţionale financiare, să ajungem iarăşi să plătim", a afirmat Vasile Ştefănescu, preşedintele Confederaţiei Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR)

Ştefănescu a adăugat că preferă să plătească poliţa de asigurarea aşa cum este în prezent şi că schimbarea legii vine la presiunea asiguratorilor.

"Transportatorii deţin o mare majoritatea a service-urilor din România, a service-urilor auto, autorizate în momentul de faţă. Chestia asta creată între service-uri şi asiguratori, o chestie mai mult creată fictiv. Asiguratorii în momentul de faţă sunt amendaţi, cu toate că această schimbare a legii RCA vine la presiunea domniilor lor. Păi când au făcut presiunea nu ştiau că au încălcat legea? Aşa cum de altfel am mai încălcat-o şi noi, transportatorii câteodată. Haideţi s-o plătim aşa cum este, cât de cât decentă. În momentul de faţă avem o poliţă RCA decentă", a spus Ştefănescu.

Reprezentantul Ministerului susţine că proiectul va trebui implementat rapid, întrucât Uniunea Europeană vrea reglementarea imediată a încălcării drepturilor europene.

"Noi aici avem un proiect de lege, care va fi un proiect de lege al guvernului şi care va avea şi avizul Ministerului Afacerilor Externe, în ceea ce priveşte transpunerea din perspectiva legislaţiei europene. Acuma suntem puţin presaţi de timp pentru că Uniunea solictă a soluţiona aceste trei încălcări, zic ei, punctuale, ale drepturilor europene. Încercăm să promovăm acest proiect de lege în variantă de urgenţă, urmând ca ulterior să venim cu un proiect mai amplu pe tipul de probleme indentificate", a spus Attila György, Secretar de Stat la Ministerul Finanţelor Publice.

Luni a avut loc dezbaterea publică a proiectului de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terţilor prin accidente de vehicule şi tramvaie - publicat în data de 20 septembrie 2019.

Proiectul de modificare a Legii nr. 132/2017 are în vedere în principal modificări asupra modului de funcţionare a „asiguratului cu risc ridicat”. Întrucât Comisia Europeană consideră că prin actualul mod de funcţionare este îngrădită libertatea de tarifare prin impunerea unei prime calculate şi ofertate de către BAAR (Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România) şi nu de către asigurător.

Documentul propune abrogarea prevederilor ce limitează cheltuielile administrative şi de vânzare ale poliţei de asigurare ce pot fi incluse de către asigurători în calculul tarifelor de primă. O altă propune este eliminarea obligaţiei ASF de reglementare a modului de calcul al tarifelor de primă, a criteriilor de risc, a indicilor de încărcare, a coeficienţilor de majorare şi/sau corecţie ori alte instrumente de ajustare a tarifelor de primă, condiţii în care calculul va avea în vedere respectarea principiilor actuariale general acceptate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici