Stiglitz: Rolul dolarului ca monedă de rezervă este îndoielnic

Reputatul economist american Joseph Stiglitz, laureat al premiului Nobel, consideră că rolul dolarului SUA ca monedă de rezervă este "îndoielnic" şi prezintă un grad ridicat de risc, potrivit Bloomberg.

28 afișări
Imaginea articolului Stiglitz: Rolul dolarului ca monedă de rezervă este îndoielnic

Stiglitz: Rolul dolarului ca monedă de rezervă este îndoielnic (Imagine: MediafaxFoto/AFP)

Stiglitz: Rolul dolarului ca monedă de rezervă este îndoielnic

"Este nevoie de un sistem global de rezervă monetară", a declarat vineri Stiglitz într-o conferinţă susţinută la Bangkok, Tailanda.

Sprijinul unor ţări precum China ar trebui să asigure discuţii serioase pe marginea unui nou sistem de rezerve, a adăugat el.

Dolarul s-a depreciat cu 12% din 5 martie până în prezent în raport cu un indice care cuprinde euro, yenul şi alte patru valute de referinţă la nivel mondial.

China - care deţine cele mai ample rezerve de valută din lume - şi Rusia au cerut anterior înlocuirea dolarului cu o altă monedă, una globală, ca valută internaţională de constituire a rezervelor monetare.

"Sistemul existent de rezervă se află într-un proces de destrămare. Dolarul nu este o monedă bună de rezervă. În prezent, dolarul nu întoarce aproape niciun randament, însă oricine analizează situaţia trebuie să ajungă la concluzia că există un grad ridicat de risc", a arătat Stiglitz.

Dolarul va continua să se deprecieze pe măsură ce guvernul Statelor Unite "pompează" sume "masive" de bani în economie, potrivit unui analist al Pacific Investment Management Co (PIMCO), cel mai mare fond de obligaţiuni la nivel mondial.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici