Stolojan: CE ar putea declanşa procedura de deficit excesiv

Europarlamentarul PDL Theodor Stolojan a declarat, vineri, că, într-adevăr, România este în faţa pericolului ca CE să declanşeze procedura de infringement privind deficitul excesiv, dar că Guvernul este hotărât să revină la un deficit mai mic şi că evoluţia ar trebui urmărită o perioadă de comisie.

21 afișări
Imaginea articolului Stolojan: CE ar putea declanşa procedura de deficit excesiv

Stolojan: CE ar putea declanşa procedura de deficit excesiv (Imagine: Mediafax Foto)

"Guvernul actual a demonstrat responsabilitate faţă de nemernicia guvernului precedent, care, într-un an de creştere economică cu 8%, ne-a băgat într-un deficit de 5%, şi, într-adevăr, suntem în faţa pericolului ca CE să declanşeze procedura de infringement faţă de ieşirea din parametrii conveniţi, cu mult, nu cu puţin, că, dacă era 3,5% deficit nu era o problemă. Numai că guvernul actual, având această responsabilitate şi mergând pe acest deficit de 2%, demonstrează că este hotărât să revină în parametri normali", a declarat, pentru MEDIAFAX, Theodor Stolojan.

El a arătat că, în opinia sa, şi dincolo de analizele pe această temă a diferiţilor comentatori şi europarlamentari, "comisia nu ar trebui să declanşeze acum această procedură, ci să vină şi să urmărească, timp de câteva luni, o jumătate de an sau chiar un an întreg dacă Guvernul îşi menţine angajamentul luat prin bugetul adoptat sau dacă, dimpotrivă, nu este şi în stare de a ieşi din deficitul previzionat, şi atunci, într-adevăr, să ia măsuri.

"CE, în declanşarea acestei proceduri, urmăreşte să atenţioneze statul român că ceva nu e în regulă şi să determine să ia măsurile necesare pentru a intra în ordine, iar guvernul Boc, prin proiectul de buget făcut, demonstrează că ia măsurile pentru a intra în această ordine", a mai spus Stolojan.

Guvernul va discuta cu Comisia Europeană (CE) despre procedura de deficit excesiv în speranţa ca această măsură să nu fie luată în cazul României, a declarat, joi, premierul Emil Boc.

El a arătat că o eventuală declanşare de către CE a procedurii de deficit execesiv ar fi determinată de slaba performanţă a fostului Cabinet, care a înregistrat în 2008 un deficit bugetar de 5,2%, şi a asigurat că noul Guvern tratează acestă problemă cu maximă responsabilitate, propunând un deficit bugetar de 2% pentru a nu fi sancţionat de către Executivul european cu retragerea unor fonduri.

Comisarul european pentru Multilingvism, Leonard Orban, a respins categoric, joi, informaţiile despre declanşarea unei proceduri de deficit excesiv, adăugând că, eventual, aceasta ar putea fi decisă cel mai devreme în aprilie de către Consiliu, nu de către CE.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici