Studiu: 56% dintre români spun că preţurile mari le-au afectat planurile pentru vacanţa de vară

56% dintre români spun că preţurile mari le-au afectat planurile pentru vacanţa de vară, potrivit unui studiu recent. Preţurile pentru zborurile din perioada iunie - august 2023 au fost cu aproximativ 20% mai mari decât cele de vara trecută.

156 afișări
Imaginea articolului Studiu: 56% dintre români spun că preţurile mari le-au afectat planurile pentru vacanţa de vară

Studiu: 56% dintre români spun că preţurile mari le-au afectat planurile pentru vacanţa de vară

Românii au plătit, potrivit vola.ro, mai mult pentru călătoriile din această vară în comparaţie cu vara lui 2022. Cererea mare pentru zborurile din plin sezon estival a generat o creştere a preţurilor biletelor de avion, tarifele din perioada iunie - august 2023 fiind cu până la 20% mai mari decât cele de vara trecută. De altfel, 56% dintre români spun că majorările de preţ de preţ le-au afectat planurile pentru vacanţa de vară şi că s-au orientat spre alte destinaţii pentru a se bucura de concedii la preţuri mai mici.

Chiar dacă românii au redus călătoriile în afara ţării pe timpul verii, sunt câteva destinaţii pentru care există în continuare o cerere foarte mare. În topul clasamentului din ultimele trei luni sunt Londra, Roma, Bruxelles, Milano, Paris, Veneţia şi Barcelona, oraşe europene aflate în zone în care există comunităţi mari de români. Prin urmare, zborurile către aceste destinaţii sunt asociate mai degrabă cu deplasările diasporei decât cu vacanţele turiştilor. De asemenea, în topul ţărilor în care au călătorit românii vara aceasta se numără Grecia şi Bulgaria, ţări pe care aceştia le aleg adesea pentru concediul la mare şi în care pot ajunge mai uşor cu maşina, dar şi Italia, care este întotdeauna în topul preferinţelor călătorilor români.

Conform studiului, preţul mediu pentru un zbor dus-întors în perioada iunie - august 2023 a fost de 169 de euro, mult peste bugetul alocat de români la acest capitol. La începutul verii, Vola.ro a făcut un sondaj de opinie pe tema intenţiilor de vacanţă ale românilor, iar rezultatele au arătat în felul următor: 35,5% dintre respondenţi ar fi alocat maximum 100 de euro/persoană pe biletul de avion.

La capitolul bugetului alocat de români pentru concediul de vară, datele arată că cei mai mulţi, adică 38,8% dintre ei, au ales între 250 şi 500 de euro de persoană, în timp ce numai 3,2% au votat opţiunea de peste 2000 de euro de persoană.

În ceea ce priveşte tarifele industriei aviatice, nu doar biletele de avion s-au scumpit, ci şi serviciile adiţionale lor. Potrivit datelor Vola.ro, în vara anului 2023, preţul pentru bagajul de mână a crescut cu 38%, preţul pentru bagajul de cală cu 22%, iar preţul pentru alegerea locului în aeronavă cu 40%.

Pe de altă parte, în ciuda scumpirilor de tarife, dorinţa românilor de a călători nu a fost diminuată. În lunile de vară, 50% dintre români au avut un concediu, chiar dacă, la începutul sezonului estival, 55% dintre respondenţii chestionarului Vola.ro plănuiau să meargă în mai multe city-break-uri în următoarea perioadă. Majorările de preţ le-au schimbat planurile, însă aceştia au reuşit să se adapteze rapid la noul context şi să se bucure de cel puţin o vacanţă.

De asemenea, 75% dintre români care au răspuns la sondaj au declarat că vor să călătorească peste hotare vara aceasta, indiferent că au ales destinaţii din vestul Europei sau din apropierea ţării noastre. Motivele pentru care au optat pentru zone din afară au fost dorinţa de a explora destinaţii noi, raportul calitate/preţ mai bun decât în ţară, dar şi faptul că nu sunt mulţumiţi de cum sunt trataţi în România.

În topul companiilor aeriene alese de români pentru călătoriile de vară se numără Wizz Air, Ryanair, Tarom, HiSky şi Lufthansa. Cele mai ieftine zile pentru a face rezervările de bilete de avion au fost duminica, lunea şi marţea, pe când cele mai ieftine zile pentru a zbura au fost marţea şi miercurea.

Pe de altă parte, în ciuda faptului că biletele de avion au fost mai scumpe în timpul verii, românii au continuat să se bucure de călătorii şi vacanţe. În plus, vestea bună este că septembrie este o lună excelentă pentru zboruri, preţurile fiind, în medie, cu 20% mai mici faţă de luna august, anunţă Vola.ro.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici