SUA ridică tonul la Europa, în problema crizei datoriilor

Statele Unite au ridicat marţi tonul la Europa, pentru gestionarea slabă a crizei datoriilor suverane, denunţând dezacordurile dintre lideri, iar criticile indică temerile în creştere faţă de riscurile de extindere a problemelor din Grecia.

723 afișări
Imaginea articolului SUA ridică tonul la Europa, în problema crizei datoriilor

SUA ridică tonul la Europa, în problema crizei datoriilor (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Cred că ar fi foarte util ca Europa să vorbească pe o singură voce, o voce clară, referitoare la strategia anti-criză", a afirmat secretarul Trezoreriei americane, Timothy Geithner, într-o conferinţă la Washington.

El a arătat, în termeni neobişnuiţi de duri la adresa europenilor, că este foarte dificil pentru cei care investesc în Europa să înţeleagă strategia, atunci când există atât de multe voci diferite.

În ultimele săptămâni, ţările europene au avut dificultăţi foarte mari în stabilirea soluţiei de salvare de la faliment a Greciei, în special în ceea ce priveşte contribuţia creditorilor privaţi ai ţării.

În această perioadă, liderii europeni au dat mesaje contradictorii, provocând nervozitate pe pieţe.

Cancelarul german Angela Merkel a acceptat săptămâna trecută punctul de vedere al Franţei şi al majorităţii partenerilor europeni, ca participarea investitorilor privaţi la susţinerea Greciei să fie numai voluntară.

Subiectul este delicat, întrucât Banca Centrală Europeană se opune obligării băncilor să participe la o rostogolire a datoriilor elene, care ar fi văzută de agenţiile de rating drept o declarare a incapacităţii de plată a Greciei.

De la declanşarea crizei din Grecia, la începutul lui 2010, Europa a fost marcată de indecizie, în pofida progreselor înregistrate în privinţa instrumentelor de apărare faţă de astfel de evenimente.

Numeroşi diplomaţi europeni, în cadru privat, au atribuit responsabilitatea acestei situaţii Germaniei, acuzată de jocul cu focul şi agravarea crizei din zona euro, prin întârzierea furnizării de fonduri.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici