Succesorul lui Steve Jobs la şefia Apple are 28 de miliarde de dolari pentru achiziţii

Apple ar putea începe să facă achiziţii, după ce a cheltuit în acest scop mai puţin decât oricare dintre concurenţii săi, în ultimii zece ani, şi a rămas fără Steve Jobs şi cu lichidităţi de 28 de miliarde de dolari, transmite Bloomberg.

553 afișări
Imaginea articolului Succesorul lui Steve Jobs la şefia Apple are 28 de miliarde de dolari pentru achiziţii

Succesorul lui Steve Jobs la şefia Apple are 28 de miliarde de dolari pentru achiziţii (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Jobs, care a transformat compania producătoare de computere personale aflată aproape de faliment în cea mai mare companie din sectorul tehnologiei, a folosit sub un miliard de dolari pentru preluări în ultimul deceniu, lansând în schimb iPod, iPhone şi iPad.

Cei mai mari concurenţi din SUA ai Apple au cheltuit în aceeaşi perioadă peste 15 miliarde de dolari, în medie, pentru achiziţii.

Microsoft a pierdut o cincime din valoarea sa de piaţă după ce a cheltuit de zece ori mai mult decât Apple pe achiziţii.

Apple a devenit o companie cu o capitalizare de piaţă de 350 miliarde de dolari, după ce Jobs a lansat produse care au revoluţionat industriile computerelor, muzicii şi telefoanelor mobile.

Jobs, diagnosticat cu cancer acum opt ani, a predat în această săptămână conducerea companiei directorului operaţional, Tim Cook.

Achiziţiile în industria divertismentului, a patentelor şi a securităţii informatice, cu cele 28 de miliarde de dolari, ar putea ajuta Apple să se apere de Google şi Samsung, în lipsa lui Jobs, potrivit University of North Carolina şi Steward Capital.

"În mod cert va veni timpul achiziţiilor. Jobs a dezvoltat întotdeauna compania din interior. Dacă lipsa viziunii sale va provoca un vid de produse, va intra în joc modelul achiziţiilor. Apple stă pe o grămadă de bani", a declarat Arvind Malhotra, profesor asociat la University of North Carolina.

Steve Dowling, purtător de cuvânt al Apple, a refuzat să comenteze dacă demisia lui Jobs din funcţia de director general va încuraja compania să facă mai multe achiziţii.

Cele mai mari zece companii americane din sectorul tehnologiei au plătit peste 140 de miliarde de dolari pentru achiziţii, în ultimul deceniu, potrivit datelor Comisiei americane pentru bursă şi valori mobiliare.

Achiziţiile Apple au reprezentat sub 1% din această sumă, cu preluări de 910 milioane de dolari.

Chiar şi aşa, valoarea de piaţă a Apple a crescut sub conducerea lui Jobs la peste 300 miliarde de dolari în ultimii zece ani.

Jobs a dublat totodată profitul net al Apple la fiecare doi ani, de când compania a raportat pentru ultima oară pierderi, în 2001.

Capitalizarea de piaţă a Microsoft, producătorul sistemului de operare Windows, fondat de Bill Gates, a scăzut cu 21% în ultimul deceniu, grupul cheltuind peste 12 miliarde de dolari pe achiziţii, pentru susţinerea profiturilor şi valorii acţiunilor.

Suma nu include acordul de 8,3 miliarde de dolari convenit în luna mai pentru cumpărarea Skype Technologies, dar nefinalizat până în prezent.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici