Summitul UE privind bugetul european a fost suspendat până vineri după-amiază

Liderii de stat şi de guvern ai Uniunii Europene au decis joi seară să îşi suspende lucrările până vineri după-amiază pentru a examina noile propuneri ale preşedintelui Consiliului european, Herman Van Rompuy, au declarat mai mulţi diplomaţi.

308 afișări
Imaginea articolului Summitul UE privind bugetul european a fost suspendat până vineri după-amiază

Summitul UE privind bugetul european a fost suspendat până vineri după-amiază (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Summitul este suspendat până vineri după-amiază. Este necesar să acordăm timp delegaţiilor să examineze noua propunere a preşedintelui Van Rompuy" după întâlnirile acestuia în cursul zilei de joi cu fiecare dintre şefii de stat şi de guvern, au explicat aceşti diplomaţi.

Van Rompuy îşi menţine propunerea de buget de 973 de miliarde de euro pe perioada 2014-2020, adică 1.01 la sută din PIB-ul european, conform surselor.

Însă va acorda 8 miliarde în plus Politicii agricole comune (PAC) şi 10,6 miliarde politicii de coeziune pentru statele cele mai sărace.

Acesta va scade 13 miliarde din fondurile alocate bugetului pentru dezvoltare şi infrastructuri mari şi 5 miliarde de euro de la bugetul prevăzut pentru acţiuni exterioare pentru a elimina din reducerile aduse politicii de coeziune în favoarea statelor cele mai sărace şi Politicii agricole comune (PAC), au indicat aceste servicii.

Prima sa propunere reuşise să reducă 75 de miliarde de euro din cererea de 1.047 miliarde de euro a Comisiei. PAC pierdea 25,5 miliarde de euro dintre care 13,5 pentru fondurile destinate ajutoarelor directe pentru agricultori şi intervenţiilor pe pieţe. Aceste reduceri au fost denunţate de către francezi ca fiind inacceptabile.

Coeziunea pierdea la rândul său 29 de miliarde.

Herman Van Rompuy nu s-a atins în schimb de fondurile destinate cheltuielilor de funcţionare a instituţiilor, mai ales cele pentru salariile funcţionarilor şi alţi angajaţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici