Tabără: La cartofi nu este surplus de producţie. Este chiar ceea ce aşteptam de mai mult timp

Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, a declarat, sâmbătă, la Bistriţa, că nu este surplus de producţie la cartofi, singura problemă pe care o pune cantitatea de 3,6 milioane de tone de cartofi recoltată anul acesta în întreaga ţară fiind cea legată de depozitare.

283 afișări
Imaginea articolului Tabără: La cartofi nu este surplus de producţie. Este chiar ceea ce aşteptam de mai mult timp

Tabără: La cartofi nu este surplus de producţie. Este chiar ceea ce aşteptam de mai mult timp (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Ministrul Agriculturii a fost întrebat dacă la cartofi este surplus de producţie şi ce se va întâmpla cu cantitatea recoltată.

"Nu este surplus de producţie. Este chiar ceea ce aşteptam de mai mult timp, acel plus de producţie pe care trebuie să-l realizăm şi care să se ducă şi dincolo de frontierele noastre, să intre într-o piaţă normală. Ceea ce nu avem la cartofi este reţeaua de depozite, ca să se poată depozita în condiţii foarte bune această producţie şi aici va trebui să facem mult mai mult, deşi se reabilitează la această dată mai multe depozite", a spus Tabără.

Ministrul a adăugat că doar având depozite se poate livra, în continuare, pe piaţă.

"Prea uşor importăm anumite cantităţi de cartofi, care sunt nişte reziduuri. În general, importăm fracţiunile care rezultă din selectarea cartofilor din ţările mari producătoare. Cartoful foarte mare nu este de calitatea numărul unu. Este o fracţiune care se elimină în Olanda sau Germania. Se pot baza, consumatorii şi toţi cei care comercializează, pe cartoful realizat în România. Sunt câteva centre extraordinar de importante", a declarat el.

Tabără a adăugat că speră ca, în anii următori, să fie şi unităţi de procesare a cartofului în ţară, acesta fiind o materie primă industrială "de primă mărime" şi valorificarea ei va mări cererea de cartof.

"E fabrica de chips-uri de la Braşov şi alte două unităţi în construcţie. 3,6 milioane de tone nu este o producţie care să ne pună probleme, ne asigură însă un consum fără rezerve, fără probleme legate de costuri", a conchis Tabără.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici