Tabără: Sunt convins că negocierile cu FMI vor continua, pot fi găsite soluţii dacă sunt probleme

Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, a declarat, duminică, pentru MEDIAFAX, că este convins că negocierile cu FMI vor continua, iar dacă sunt probleme, atunci pot fi găsite soluţii.

25 afișări
Imaginea articolului Tabără: Sunt convins că negocierile cu FMI vor continua, pot fi găsite soluţii dacă sunt probleme

Tabără: Sunt convins că negocierile cu FMI vor continua, pot fi găsite soluţii dacă sunt probleme (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

"Sunt convins că vor continua negocierile cu FMI. Nu cred că se vor întrerupe discuţiile cu FMI, deoarece dacă sunt probleme, acestea pot fi negociate", a spus Tabără.

În legătură cu modificarea Ordonanţei 50, care ar putea fi un motiv pentru întreruperea negocierilor cu FMI, Tabără a spus: "Dacă este o singură problemă, cu atât mai mult cred că nu va fi o întrerupere a negocierilor, deoarece se pot găsi soluţii".

Preşedintele Traian Băsescu îi va primi, duminică, la ora 18.00, pe membrii delegaţiei FMI în România.

Negocierile cu FMI au intrat în impas, în principal din cauza condiţiei de modificare a OUG 50 privind creditele populaţiei, astfel că vizita misiunii s-ar putea prelungi şi nu este exclusă suspendarea acordului, au declarat pentru MEDIAFAX surse apropiate discuţiilor.

Atât Guvernul, cât şi partidele din coaliţie au o poziţie inflexibilă faţă de modificarea susbstanţială a OUG 50 privind creditele populaţiei prin neaplicarea prevederilor la creditele în derulare. Autorităţile consideră că este anormal ca FMI sa vină în România şi să susţină exclusiv poziţia băncilor.

"FMI a cerut chiar arogarea OUG 50", au spus sursele citate.

Mai mult, partea română consideră că orice divergenţă privind legislaţia naţională şi reglementările europene se rezolvă la nivel instituţional în cadrul Tratatului UE, şi nu trebuie să facă obiectul unui acord de finanţare.

Guvernul a atras atenţia şi că OUG 50/2010 se află în procedură de aprobare în Parlament, iar amendamentele depuse prin partidele de coaliţie nu au fost avute în vedere de misiune, deşi propun soluţii mult mai echilibrate pentru bănci, au afirmat sursele.

FMI a propus ca precondiţionalitate în draftul privind scrisoarea suplimentară de intenţie modificarea OUG 50/2010 prin eliminarea aplicării prevederilor la contractele aflate în derulare.

Misiunea comună FMI, CE şi Banca Mondială este intransigentă şi în privinţa arieratelor, unde a impus de asemenea ca precondiţie pentrun acordarea următorarei tranşe plata unor sume consistente.

Potrivit surselor, divergenţe de opinie au apărut şi în legătură cu unele măsuri de stimulare a economiei propuse de PDL pentru anul viitor, care nu au fost acceptate de către reprezentanţii FMI.

Delegaţia FMI susţine că măsurile de stimulare a economiei, printre care reducerea cotei unice sau a contribuţiilor sociale, vor conduce la creşterea deficitului bugetar peste ţinta stabilită de 4,4% din PIB, care va fi foarte greu finanţabil în aceste condiţii.

Pe de altă parte, partea română susţine că fără acţiuni de stimulare economia nu-şi va putea reveni anul viitor, iar alte măsuri de austeritate ar putea chiar împiedica procesul de creştere economică.

Discuţiile dintre autorităţi şi FMI s-au blocat sâmbătă seara. Delegaţia FMI s-a întâlnit sânbătă dimineaţa cu preşedintele Traian Băsescu.

La începutul întâlnirii, Franks a spus că delegaţia pe care o conduce a avut, la Bucureşti , "câteva discuţii intense şi dure", menţionând că există o colaborare bună cu autorităţile şi că se va ajunge la o înţelegere.

Preşedintele Băsescu a declarat, în acest context, că şefii de stat şi de guvern din UE, cu care s-a întâlnit la Consiliul European, ştiu că Europa este încă în criză. "Tocmai am încheiat întâlnirea cu şefii de stat şi de guvern din UE (vineri, la Bruxelles, la lucrările Consiliului European, n.r.). Ei probabil ştiu mai bine decât alţii că Europa este încă în criză. Povestea care apare în ziare şi la televiziune despre revenirea economiei încă nu este realitate", a spus Băsescu, la începutul întâlnirii, menţionând că riscul ca economiile să reintre în criză este încă "aproape de noi toţi".

Vizita delegaţiei FMI, care a venit în România pentru o nouă evaluare a acordului stand-by, ar fi trebuit să se încheie luni, 1 noiembrie, însă aceasta ar mai putea fi prelungită câteva zile dacă nu se va ajunge duminică la o concluzie.

România are un acord de finanţare externă cu FMI, UE şi alte instituţii financiare internaţionale, în sumă totală de aproximativ 20 de miliarde de euro. România a primit până acum de la Fond tranşe în valoare de 9,8 miliarde DST, echivalentul a 11,6 miliarde de euro (la cursurile de la momentele eliberării fiecărei tranşe) şi de 3,65 miliarde euro de CE.

Următoarea tranşă de la FMI este programată pentru mijlocul lunii decembrie şi are o valoare de 769 milioane DST (870 milioane euro).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici