Tăriceanu confirmă că Automobile Dacia şi patru furnizori auto vor primi ajutoare de stat

Premierul Călin Popescu Tăriceanu a confirmat, joi, că Automobile Dacia şi patru furnizori de componente auto vor primi ajutoare de stat pentru susţinerea şi diversificarea producţiei, precizând că ajutorul a fost aprobat de Guvern.

85 afișări
Imaginea articolului Tăriceanu confirmă că Automobile Dacia şi patru furnizori auto vor primi ajutoare de stat

Tăriceanu confirmă că Automobile Dacia şi patru furnizori auto vor primi ajutoare de stat (Imagine: Mediafax Foto)

"Este adevărat, am adoptat o măsură prin care, pe baza schemelor de ajutor de stat pe care deja le-am folosit şi sunt aprobate la nivelul Comisiei Europene, vom acorda un ajutor de stat pentru cinci proiecte majore de investiţii. Suma totală depăşeşte 100 milioane euro", a răspuns Tăriceanu unei întrebări privind acordarea acestor facilităţi, într-o conferinţă de presă susţinută la Palatul Victoria.

Statul va acorda ajutoare de stat cuprinse între 15,4 milioane euro şi 37,4 milioane euro către Automobile Dacia şi patru furnizori de componente auto pentru susţinerea şi diversificarea producţiei, au declarat, miercuri, agenţiei MEDIAFAX, surse ministeriale.

Pe lista companiilor care vor beneficia de sprijinul statului au fost incluse producătorul Automobile Dacia (care va primi un ajutor de stat în cuantum de 15,4 milioane euro) şi furnizorii Delphi Diesel Systems Romania (24,7 milioane euro), KS Atag Romania (27,9 milioane euro), Calsonic Kansei Romania (17,9 milioane euro) şi Honsel (37,4 milioane euro).

Automobile Dacia a solicitat ajutorul de stat pentru diversificarea gamei de produse actuale prin introducerea în fabricaţie a unui vehicul complet nou, proiect de investiţii evaluat la 91,1 milioane euro pentru perioada 2009-2010.

Delphi Diesel a cerut sprijinul statului pentru extinderea capacităţilor de producţie privind fabricarea pompelor de injecţie la motoare Diesel (investiţie de 49,5 milioane euro pentru perioada 2009-2011), iar KS Atag solicită ajutor pentru o fabrică de blocuri motor din aluminiu şi piese turnate (proiect de 68,4 milioane euro prevăzut pentru intervalul 2008-2010).

În cazul Calsonic Kansei, ajutorul de stat va fi acordat pentru diversificarea gamei de produse prin adăugarea de noi modele şi produse, proiect în valoare de 38,6 milioane euro pentru 2009-2011.

Ajutorul de stat acordat Honsel va fi utilizat pentru o fabrică de producţie chiulase şi componente motoare, investiţie de 104,7 milioane euro programată pentru perioada 2008-2012.

Solicitări similare au fost primite şi din partea companiilor Cefin Romania (pentru un ajutor de stat de 23,2 milioane euro) şi Dunărea (18,2 milioane euro), ale căror dosare sunt în curs de analiză.

Cefin solicită ajutor de stat pentru dezvoltarea la nivel naţional a unei reţele integrate IT de centre de asistenţă logistică pentru infrastructura rutieră (proiect evaluat la 52,4 milioane euro pentru 2009-2013), iar Dunărea doreşte să dezvolte lanţul hotelier Victoria Hotels (investiţie de 36,1 milioane euro programată pentru intervalul 2009-2011).

Ajutoarele de stat vor fi acordate în baza legislaţiei în vigoare, care permite alocarea de la bugetul Ministerului Economiei şi Finanţelor a unor sume nerambursabile pentru companiile care realizează o investiţie iniţială cu o valoare care depăşeşte echivalentul în lei a 100 milioane euro şi creează noi locuri de muncă.

Citeşte şi:

Renault a cerut sprijinul statului pentru uzina Mioveni şi centrul de teste de la Titu

RTR menţine planurile pentru centrul de la Titu şi continuă angajările

Tăriceanu: Ford poate avea nevoie de garanţii pentru BEI, nu şi Renault

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici