Tăriceanu propune scoaterea terenurilor din activele IAR Ghimbav

Premierul Călin Popescu Tăriceanu a declarat sâmbătă, la Braşov, că o soluţie pentru privatizarea IAR Ghimbav ar fi scoaterea din activele uzinei a terenurilor, care "sporesc artificial preţul de vânzare".

27 afișări
Imaginea articolului Tăriceanu propune scoaterea terenurilor din activele IAR Ghimbav

Tăriceanu propune scoaterea terenurilor din activele IAR Ghimbav (Imagine: Mediafax Foto)

"Am vorbit cu Athanasiu să scoată din activele IAR-ului, terenurile, care îi sporesc valoarea. La încercarea anterioară de privatizare, suma oferită nu ajungea nici până la valoarea activelor. Şi nu mă refer aici la activele industriale. Dacă fabrica are zeci de hectare, acestea îi sporesc artificial valoarea. Aşa că am vorbit ca terenurile să fie scoase, astfel încât să facem privatizarea strict pe elementul industrial. Pentru că noi nu ne ocupăm cu afacerile imobiliare", a argumentat şeful guvernului.

Premierul a precizat că a avut deja o discuţie cu Eurocopter, care s-a arătat interesată să cumpere IAR Ghimbav.

"Cei de la Eurocopter mi-au spus că nu vor să facă afacere imobiliară, ci să cumpere capacitatea de producţie. Aşa e corect să se pună problema. Privatizarea se poate face la valoarea de piaţă. Valoarea de piaţă este dată de cifra de afaceri şi profit. Cum cele două nu sunt prea mari, se poate discuta despre valoarea activelor. Dar, dacă valoarea activelor este umflată artificial, ei nu sunt dispuşi să vină şi să cumpere", a spus Tăriceanu.

Premierul a precizat că, în momentul de faţă, Guvernul încă susţine IAR-ul, însă indirect, prin comenzile solicitate de Armată, pentru modernizarea şi întreţinerea aparatelor de zbor.

Tăriceanu a adăugat că şi realizarea aeroportului internaţional Braşov -Ghimbav ar însemna o buna şansă de reabilitare şi pentru IAR Ghimbav, dat fiind că fabrica ar putea să asigura activitatea de întreţinere a aeronavelor care ar opera aici.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici