Ţările din zona euro iau în calcul garantarea obligaţiunilor Greciei în cazul unui default

Guvernele ţărilor din zona euro iau în calcul garantarea obligaţiunilor Greciei în cazul intrării statului elen în incapacitate de plată, măsură care ar facilita accesul băncilor greceşti la fondurile de urgenţă ale Băncii Centrale Europene, au declarat pentru Bloomberg surse apropiate discuţiilor.

174 afișări
Imaginea articolului Ţările din zona euro iau în calcul garantarea obligaţiunilor Greciei în cazul unui default

Euro (Imagine: Shutterstock)

Liderii europeni ar încerca să scurteze cât mai mult posibil perioada în care Grecia ar fi în incapacitate de plată, a afirmat un oficial guvernamental european.

Obligaţiunile greceşti ar putea fi garantate prin titluri cu rating "AAA" emise de Fondul European pentru Stabilitate Financiară, a arătat la rândul său un oficial al unei bănci centrale din zona euro.

Nicio decizie finală nu a fost încă luată, notează Bloomberg.

Banca Centrală Europeană (BCE) a insistat ca liderii europeni să nu permită intrarea Greciei în default, deoarece un astfel de eveniment are potenţialul să declanşeze o nouă criză financiară globală.

Preşedintele BCE, Jean-Claude Trichet, care participă joi la reuniunea liderilor din zona euro de la Bruxelles, a afirmat recent că BCE nu poate accepta obligaţiuni greceşti intrate în default drept colateral pentru operaţiunile de lichiditate ale instituţiei.

Oficiali guvernamentali germani au indicat că restructurarea datoriilor statului elen ar putea fi inevitabilă în cadrul noului pachet de finanţare externă pregătit pentru Grecia.

Fondul de Stabilitate Financiară, cu resurse de 440 miliarde euro, este controlat de guvernele din zona euro şi a fost înfiinţat anul trecut pentru a atrage din piaţă fonduri destinate sprijinirii statelor cu probleme. EFSF a plasat în iunie obligaţiuni de 5 miliarde euro, cu scadenţa la 10 ani şi un randament de 3,49%.

Până acum, fondul nu a fost folosit pentru sprijinirea Greciei, deşi a cofinanţat pachetele de finanţare externă ale Irlandei şi Portugaliei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici