Ţările G7 au intervenit pe piaţa valutară, prima oară în zece ani, pentru a deprecia yenul

Ţările din G7, grupul celor mai industrializate naţiuni ale lunii, au intervenit împreună vineri pe piaţa valutată, prima oară în peste zece ani, pentru a preveni aprecierea yenului, care pune în pericol redresarea economiei Japoniei după cutremur, transmite Bloomberg.

94 afișări
Imaginea articolului Ţările G7 au intervenit pe piaţa valutară, prima oară în zece ani, pentru a deprecia yenul

Ţările G7 au intervenit pe piaţa valutară, prima oară în zece ani, pentru a deprecia yenul (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Intervenţia a fost începută de Japonia şi a fost urmată de băncile centrale din celelelte state membre, ceea ce a dus la cea mai mare depreciere a yenului faţă de dolar din 2008.

Ministrul adjunct de Finanţe din Japonia, Fumi Hiko Igarashi, speră ca acţiunea să plafoneze rata de shimb yen/dolar.

Miniştrii de Finanţe din G7 au afirmat într-un comunicat comun, după o teleconferinţă, că vor acorda Japoniei tot sprijinul necesar.

Banca centrală din Japonia a reiterat angajamentul de a promova o relaxare puternică a politicii monetare, pentru a reduce riscul de intrare în recesiune.

La ora 12:36 GMT, yenul era cotat la Londra în scădere cu 3,1%, la 81,36 unităţi pentru un dolar, comparativ cu un maxim de după al doilea război mondial de 76,25 unităţi pentru un dolar, atins joi.

Yenul s-a depreciat cu 4% faţă de euro, la 115,04 unităţi.

Indicele Nikkei 225 a închis în creştere cu 2,7%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici