Tehnologia 4G va ajuta operatorii să facă faţă creşterii traficului şi să îşi micşoreze costurile

Introducerea tehnologiei de comunicaţii din generaţia a patra (4G) va permite operatorilor să facă faţă creşterii exponenţiale a traficului de date mobile în următorii ani şi să îşi diminueze costurile operaţionale, a declarat directorul general al Nokia Siemens Networks (NSN) România, Dragoş Chivu.

60 afișări
Imaginea articolului Tehnologia 4G va ajuta operatorii să facă faţă creşterii traficului şi să îşi micşoreze costurile

Tehnologia 4G va ajuta operatorii să facă faţă creşterii traficului şi să îşi micşoreze costurile (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Nokia previzionează o creştere de 300 de ori a traficului de date mobile la nivel internaţional până în 2015. În România, conform datelor furnizate de trafic.ro, numărul de vizitatori unici a crescut de la 40 milioane, în 2007, la 71 milioane în noiembrie 2009. În acest context, introducerea unei tehnologii 4G, respectiv Long Term Evolution (LTE), va trece de la stadiul dorinţă la cel de necesitate", a afirmat Chivu.

El a adăugat că LTE va permite operatorilor să facă faţă cererii din ce în ce mai ridicate de lărgime de bandă şi viteză pentru traficul de date mobile.

"LTE oferă mai multă eficienţă operatorilor şi, drept consecinţă, costuri reduse şi mai multe beneficii pentru consumator. Dacă operatorii vor continua să investească în dezvoltarea reţelelor 2G şi 3G, care necesită fonduri mai ridicate în comparaţie cu LTE, costurile operaţionale ale acestora nu vor putea fi acoperite de venituri, în condiţiile în care consumatori sunt tot mai pretenţioşi şi vor mai multe servicii la acelaşi preţ sau chiar mai scăzut", a spus Chivu.

Long Term Evolution (LTE) este o tehnologie de comunicaţii wireless (fără fir) din ultima generaţie, capabilă să asigure viteze de conectare (descărcare) la Internet de peste 170 Mbps, de zece ori mai mult decât în reţelele 3G.

În Europa, LTE se afla acum în probe la operatori mobili din Finlanda, Germania, Norvegia, Spania, Suedia şi Marea Britanie şi urmează să devină comercială în Suedia şi Norvegia în prima jumatate a anului 2010.

Chivu a afirmat că NSN este interesată să realizeze în România teste cu echipamente destinate tehnologiei LTE, în acest sens urmând să solicite Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare ân Comunicaţii (ANCOM) eliberarea unei benzi în spectrul de frecvenţe de 2,6 GHz.

"Echipamentele noastre pot funcţiona şi în benzile de 800 MHz, 900 MHz, 1.800 MHz şi 2.100 MHz. În zilele următoare, le vom prezenta reprezentanţilor Orange, Vodofone, Cosmote şi RCS&RDS echipamentele noastre destinate tehnologiei LTE", a spus şeful NSN România.

El a afirmat că introducerea serviciilor de comunicaţii 4G ar putea conduce la apariţia unui nou operator de telecomunicaţii pe piaţa românească şi a estimat că este posibil ca tehnologia LTE să fie utilizată comercial de un operator local în cursul anului 2011.

"Preşedintele ANCOM a anunţat, recent, că vor fi două licenţe în spectrul de frecvenţe de 2,6 GHz, care în prezent aparţine Ministerului Apărării Naţionale", a spus Chivu.

NSN, companie mixtă a grupului finlandez Nokia cu germanii de la Siemens, are 64.000 de angajaţi la nivel internaţional şi este prezentă în 150 de state.

În România, la nivelul anului 2008, afacerile NSN s-au ridicat la 49,3 milioane lei, conform datelor Ministerului Finanţelor Publice.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici