Teodorovici: În primele zile au fost subscrise titluri de stat Centenar în valoare de 80 milioane de lei | DOCUMENT

Din ziua lansării - vineri, 15 iunie - până acum, au fost subscrise titluri de stat în valoare de 80 de milioane de lei în cadrul emisiunii Centenar, care se va închide pe 6 iulie, a declarat miercuri, la Guvern, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici.

3995 afişări
Imaginea articolului Teodorovici: În primele zile au fost subscrise titluri de stat Centenar în valoare de 80 milioane de lei | DOCUMENT

Teodorovici: În primele zile au fost subscrise titluri de stat Centenar în valoare de 80 mil. lei

VEZI MAI JOS DOCUMENT

„Principalul scop al acestei emisiuni este de a oferi un instrument de economisire pentru populaţie. Ministerul Finanţelor va lansa emisiuni similare periodic, până la consumarea plafonului indicativ anual aprobat, respectiv 4 miliarde de lei pentru anul 2018”, a spus Eugen Teodorovici, la un briefing de presă.

Întrebat dacă el, ca persoană fizică, a subscris titluri de stat, Teodorovici a spus că îşi va face mai întâi cumpărăturile, după care va lua astfel de unităţi „în funcţie de bugetul rămas”.

Potrivit oficialului, titlurile de stat vor putea fi cumpărate prin aproximativ 220 de unităţi operative ale Trezoreriei Statului şi peste 5.500 de oficii poştale. „Valoarea maximă a subscrierilor pe investitor, pe fiecare emisiune, este de 100.000 de lei prin unităţile Trezoreriei Statului şi 100.000 de lei prin oficiile poştale, deci în total 200.000 de lei”, a spus Eugen Teodorovici.

Titlurile pot fi cumpărate de către persoanele fizice rezidente care au împlinit vârsta de 18 ani la data efectuării subscrierii şi nu pot fi răscumpărate sau vândute până la scadenţă.

Ministrul Finanţelor a mai precizat că veniturile obţinute din investirea în acest instrument „sunt neimpozabile, comparativ cu aplicarea unui impozit de 10% în cazul depozitelor bancare”.

Subscrierile prin trezorerii se pot realiza atât în numerar, cât şi prin transfer bancar, iar subscrierile prin oficii poştale se pot realiza în numerar, cu costuri zero pentru investitori la subscriere si retragere în numerar.

„Pentru serviciile prestate de către Compania Naţională Poşta Română, Ministerul Finanţelor va plăti un comision de 0,1% pentru efectuarea operaţiunilor legate de activitatea de vânzare a titlurilor de stat pentru populaţie aplicat la valoarea de închidere a emisiunii şi un comision de 0,1% pentru efectuarea plăţilor de dobânzi şi principal, aplicat la valoarea operaţiunilor efectuate către deţinătorii de titluri de stat”, a mai spus ministrul.

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a lansat vineri prima emisiune de titluri de stat în cadrul Programului Tezaur - ediţia Centenar. Titlurile au valoare de 1 leu, dobândă de 5% şi scadenţă la cinci ani şi sunt destinate exclusiv populaţiei, iar o persoană poate acumula cel mult 100.000 de unităţi.

Potrivit prospectului de emisiune, prsoanele fizice pot cumpăra titluri de stat prin următoarele canale de distribuţie:
- în perioada 15 iunie - 6 iulie 2018 de la unităţile operative ale Trezoreriei Statului unde au domiciliul fiscal
- în perioada 15 iunie - 5 iulie 2018 prin reţeaua de oficii poştale ale Companiei Naţionale Poşta Română din mediul urban
- în perioada 15 iunie - 4 iulie 2018 prin reţeaua de oficii poştale ale Companiei Naţionale Poşta Română din mediul rural.

„Un investitor poate efectua, în cadrul perioadei de subscriere, una sau mai multe subscrieri în cadrul unei emisiuni, dar valoarea maximă cumulată a acestora nu poate depăşi plafonul valoric de 100.000 de lei, pentru subscrierile realizate intermediul unităţilor operative ale Trezoreriei Statului şi respectiv de 100.000 de lei pentru subscrierile realizate prin subunităţile poştale din reţeaua Companiei Naţionale Poşta Română SA”, precizează MFP.

Titlurile de stat sunt în forma dematerializată, nu pot fi răscumpărate înainte de scadenţă, sunt netransferabile şi nu se tranzacţionează. Dobânda este anuală, plătibilă la termenele din prospectul de emisiune.

„În cazul decesului, dreptul de proprietate asupra titlurilor de stat se transferă moştenitorilor, care prezintă documentele legale ce atestă calitatea de moştenitori”, mai arată MFP.

„Emisiunea de titluri de stat CENTENAR pune în prim plan investitorul român şi îi asigură o dobândă neimpozabilă mai bună decât cele oferite la depozitele bancare. Statul garantează 100% sumele depuse, dobânzile aferente şi este corect să plătească pentru titlurile de stat destinate populaţiei la fel cum plăteşte şi pentru cele destinate pieţei financiare”, a declarat Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor.

Potrivit MFP, „emiterea titlurilor de stat pentru populaţie va continua şi în lunile următoare, posibil şi cu alte maturităţi care urmează a fi stabilite în funcţie de evaluarea interesului pentru această primă emisiune, până la consumarea plafonului anual stabilit pentru anul 2018 la un nivel indicativ de 4 miliarde de lei”.

Prospectul complet de emisiune, şi orice modificări ale acestuia, se publică pe www.mfinante.gov.ro, www.datoriepublica.mfinante.gov.ro, www.comunicatii.gov.ro şi www.posta-romana.ro.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici