Teodorovici: Va fi o deviere temporară şi asumată de la ţinta de deficit, efect al Codului Fiscal

România şi-a asumat o deviere temporară de la ţinta de deficit bugetar pentru anul viitor, generată de impactul bugetar al reducerii TVA de la 24% la 19%, calculat la circa 9 miliarde lei, şi impactul total al noului Cod Fiscal, de 12 miliarde lei, a anunţat ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici.

363 afișări
Imaginea articolului Teodorovici: Va fi o deviere temporară şi asumată de la ţinta de deficit, efect al Codului Fiscal

Teodorovici: Va fi o deviere temporară şi asumată de la ţinta de deficit, efect al Codului Fiscal (Imagine: Shutterstock)

Autorităţile din România au informat recent autorităţile de la Bruxelles că deficitul din perioada 2016-2018 va fi de până la 1,2% din PIB.

Ministrul a arătat însă, miercuri, că nivelul estimat în prezent al deficitului de anul viitor se ridică la 2,8-2,9% din PIB, apropiat de nivelul de 3% a cărui depăşire declanşează procedura de deficit excesiv, dar a asigurat că vor fi făcute eforturi pentru a nu fi înregistrată o astfel de depăşire, ci, din contră, ca deficitul să scadă spre 2,5%.

"Acest Cod Fiscal ne duce dincolo de angajamentul asumat de menţinere a unui deficit pentru 2016, dar important este ca acest deficit să fie ţinut sub 3% pentru a nu intra într-o procedură de deficit excesiv cu cei de la Comisia Europeană. S-a făcut o analiză comparativ cu alte state membre, unde există deja o depăşire importantă a acestui prag de deficit de 3%. România a luat decizia de depăşire temporară a acestui angajament, dar cu o revenire încă începând din 2016, pentru o reducere estimată astăzi de la 2,8-2,9 undeva în zona 2,5 anul viitor şi să continuăm trendul pentru a reveni cât mai curând la nivelul de angajamente asumate", a spus, la Guvern, ministrul Finanţelor.

El a arătat că România trebuie să îşi asume la acest moment o astfel de depăşire a deficitului.

"România trebuie să dea dovadă de mai multă îndrăzneală, este vorba de economia României. România a fost campioană - şi va fi în continuare, sunt convins - la ce înseamnă respectarea angajamentelor, dar este o perioadă în care, prin aceste măsuri (din Codul Fiscal-n.r.) poate stimula şi consolida creşterea economică. Dacă ratează acest moment, lucrurile se pot înrăutăţi în următoarea perioadă", a spus ministrul Finanţelor.

În privinţa creşterii economice, aceasta este estimată pentru anul viitor la 4%.

Parlamentul urmează să aprobe noul Cod Fiscal, care prevede o serie de măsuri de relaxare fiscală, inclusiv reducerea TVA de la 24% la 19%.

În luna mai, premierul Victor Ponta afirma, într-un interviu pentru presa străină, că România va respecta ţinta de deficit bugetar pentru anul viitor, respingând avertismentul Comisiei Europene că reducerile de taxe planificate vor duce la un deficit de 3,5% din PIB.

Comisia Europeană anticipează că economia României va înregistra anului viitor o creştere de 3,3%, dar că deficitul bugetar va urca la 3,5%, în urma reducerilor accizelor şi a TVA şi a eliminării impozitului pe dividende şi a taxei pe construcţiile speciale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici