Teodorovici vrea să schimbe „filozofia” după care se împrumută România: Vom impune costuri în piaţă

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a declarat, joi, la Bistriţa că România se va împrumuta în continuare, dar va schimba, din a doua parte a anului „filozofia” după care se vor face împrumuturile externe, pentru a putea impune costul, transmite corespondentul MEDIAFAX.

982 afișări
Imaginea articolului Teodorovici vrea să schimbe „filozofia” după care se împrumută România: Vom impune costuri în piaţă

Eugen Teodorovici a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că România se va împrumuta în continuare pentru că aşa funcţionează totate economiile din lume, însă din a doua parte a anului va fi schimbată „filozofia” după care se vor face împrumuturile externe, urmând ca ţara să nu se mai împrumute pentru anul în curs, ci pentru anii care vor urma.


„Da, România se va împrumuta ca orice altă ţară din lume. România se împrumută în baza unei strategii pe care o prezintă la începutul fiecărui an în mod public, deci nu este niciun secret. Fiecare investitor posibil, fiecare cetăţean cunoaşte exact care este nivelul de îndatorare, dar şi de împrumuturi pentru România într-un an de zile. (...) România se va împrumuta pentru că acesta este mersul oricărei economii din lumea aceasta. Costurile nu sunt mai mari în cazul României faţă de alte state şi un lucru foarte important: România în acest an va schimba logica pe datoria guvernamentală. În următoarea emisiune pe care România o va face în pieţele externe ne vom asigura exact necesarul de finanţare pe acest an. Din a doua parte a anului ne vom finanţa aşa cum vrem noi şi vom impune costuri în piaţă pentru anul viitor. (...) Noi trebuie să schimbăm filozofia aceasta şi să ne împrumutăm deja pentru anii care urmează pentru că o putem face la costurile pe care le vrem noi, ca ţară. Atunci când vrem să ne împrumutăm o facem doar dacă costul oferit este cel care ne convine”, a declarat Eugen Teodorovici, întrebat dacă România se va mai împrumuta din fonduri externe.

Ministrul Finanţelor Publice a mai spus că în acest an România se va împrumuta pentru a acoperi partea de deficit bugetar, care este de 28 de miliarde de lei şi că are şi foarte multe scadenţe.

„România are un deficit estimat undeva la 28 de miliarde de lei pe care şi-l asumă dar are şi foarte multe scadenţe care an de an se ating şi pentru care trebuie să asiguri partea de finanţare fie în lei, fie în euro, fie în altă monedă în care te-ai împrumutat şi România a făcut-o la costuri mai mici decât alte state”, a mai spus ministrul.

Totodată, Teodorovici a mai spus că România, la ultima sa emisiune, când a ieşit în pieţele externe, a avut foarte mulţi investitori din America şi Marea Britanie.

„România, la ultima sa emisiune, când a ieşit în pieţele externe, pentru trei miliarde, ştim foarte bine că au fost trei perioade de împrumut, iar eu am să fac referire la aceea de 30 de ani, cea mai lungă din istoria României de după revoluţie. Asta arată ce? Că investitorii au foarte mare încredere în România. Dacă vă uitaţi pe structura investitorilor o să vedeţi că în marea lor parte au fost din America şi din Marea Britanie. Asta înseamnă că este o încredere foarte mare. Investeşti într-o ţară pe termen lung când eşti sigur că acea ţară nu prezintă un risc, este logic şi de bun simţ chiar şi pentru cei de la clasele primare”, a mai spus Teodorovici.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici