Terminalul de pasageri al Aeroportului Oradea va fi extins

Lucrările de construcţie la noul terminal de pasageri al Aeroportului din Oradea au început, urmând să fie realizate lucrări de pregătire a terenului pe care va fi construit terminalul şi să fie turnate fundaţiile pe care vor fi amplasaţi stâlpii de susţinere ai noului terminal.

228 afișări
Imaginea articolului Terminalul de pasageri al Aeroportului Oradea va fi extins

Terminalul de pasageri al Aeroportului Oradea va fi extins

Lucrările de extindere a terminalului de pasageri la Aeroportul Oradea au început de marţi, iar în următoarele săptămâni vor fi realizate lucrări de pregătire a terenului pe care va fi construit terminalul. De asemenea, vor fi turnate fundaţiile pe care vor fi amplasaţi stâlpii de susţinere ai noului terminal. Cadenţa preconizată este de 10 fundaţii complete pe zi.

Săptămâna aceasta, antreprenorul general, SSAB-AG, va începe forarea celor 180 de piloţi proiectaţi, iar după această etapă, se va trece la amplasarea stâlpilor şi a structurii metalice.

Prin această investiţie, Aeroportul Oradea va deservi toţi pasagerii într-un singur terminal, eliminând inconvenienţele cauzate de operarea pe două terminale şi îmbunătăţind eficienţa operaţională.

„Pe perioada de execuţie a lucrărilor, de 6 luni, Aeroportul va rămâne deschis. Pasagerii vor fi deserviţi în terminalul nr. 2 (vechi), a cărui capacitate a fost mărită prin amenajarea de către antreprenorul general a unor spaţii temporare pentru fluxurile de sosire. De asemenea, numărul locurilor de parcare disponibile în incinta aeroportului a fost redus seminficativ pe perioada lucrărilor şi în consecinţă Aeroportul pune la dispoziţia pasagerilor 200 de locuri de parcare în Centrul Comercial ERA Shopping Park şi curse directe operate de compania de transport public local OTL, de la parcarea ERA la Aeroportul Oradea. Aceste servicii sunt gratuite pentru pasageri”, transmit reprezentanţii Aeroportului Oradea.

Terminalul va fi dimensionat la 400 pasageri/oră pe fiecare din cele 4 fluxuri: plecări interne/externe şi sosiri interne/externe.

Dimensionarea este gândită şi în perspectiva aderării României la Spaţiul Schengen, fluxurile interne urmând să deservească atunci zborurile către destinaţii din Spaţiul Schengen.

„Noile construcţii se vor dezvolta preponderent la parter, având în unele zone şi etaj/mezanin. Pe lângă fluxurile aeroportuare se vor realiza spaţii comerciale, birouri pentru personalul administrativ, handling, de securitate şi pentru reprezentanţii instituţiilor cu atribuţii de control: poliţia de frontieră, SRI şi vamă”, mai spun reprezentanţii Aeroportului Oradea.

Prin realizarea acestui proiect, suprafaţa construită se va mări de la 2.925 mp, cât este în prezent, la aproximativ 12.500 mp.

Investiţia mai prevede extinderea suprafeţelor betonate din faţa terminalului pentru a facilita accesul pasagerilor, a personalului şi a utilajelor aeroportuare, extinderea drumului de acces şi a parcării (capacitate de 320 de locuri) şi alte lucrări conexe. Totodată, Aeroportul Oradea îşi va spori eficienţa energetică prin implementarea unui sistem de încălzire pe bază de agent geotermal şi a unei centrale fotovoltaice de producere a energiei electrice.

Valoarea totală a proiectului „Extinderea şi eficientizarea terminalului de pasageri nr. 1 al Aeroportului Oradea” este de 177.586.964,51 lei, fără TVA. Lucrările sunt executate de Asocierea SC SSAB-AG SA (în calitate de lider), SC BEMEL AG SRL, SC ACA ZOORK SRL.

Finanţarea este asigurată din fonduri europene, prin Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014 – 2020, pe Axa Prioritară 2: Dezvoltarea unui sistem de transport multimodal de calitate, durabil şi eficient. Sunt în lucru alte două proiecte importante finanţate cu fonduri europene, respectiv „Dezvoltarea şi modernizarea infrastructurii aeroportuare la Aeroportul Oradea” şi „Creşterea gradului de siguranţă şi securitate la Aeroportul Oradea”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici