Testele de stres la centralele nucleare din UE încep peste şase luni

Criteriile care vor sta la baza testelor de rezistenţă la calamităţi care vor fi efectuate la toate centralele nuclear-electrice din UE vor fi elaborate în următoarele şase luni, a declarat pentru MEDIAFAX preşedintele Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţilor Nucleare, Borbala Vajda.

37 afișări
Imaginea articolului Testele de stres la centralele nucleare din UE încep peste şase luni

Testele de stres la centralele nucleare din UE încep peste şase luni (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

"Testele la stres vor fi aplicate la fiecare unitate nucleară din UE, dar vor fi diferenţiate în funcţie de specificul regional şi al tehnologiei. Criteriile de aplicare vor fi elaborate de un grup de experţi în următoarele şase luni", a afirmat Vajda.

În urma avarierii centralei nucleare japoneze de la Fukushima, comisarul european pentru energie Gunther Oettinger a convocat, săptămâna trecută, o reuniune cu reprezentanţi ai guvernelor statelor membre ale UE, ai autorităţilor de reglementare în domeniul nuclear, industriei şi proiectanţilor de tehnologii nucleare.

Participanţii la reuniune au căzut de acord ca securitatea funcţionării celor 143 de unităţi nucleare din UE să fie verificată prin aplicarea unor teste de stres, operaţiune în urma căreia să fie elaborate standarde de funcţionare pentru fiecare unitate nucleară.

"Se va testa comportamentul fiecărei centrale la evenimente extreme. Teste de rezistenţă se fac oricum, dar de această dată vor fi luate în calcul situaţiile extreme", a adăugat Vajda.

În România sunt operaţionale două reactoare la singura centrală nucleară din ţară, de la Cernavodă, care asigură aproximativ 20% din necesarul de electricitate. Centrala este proiectată să reziste unui seism cu magnitudinea de 8 grade pe scara Richter.

Japonia a fot afectată la 11 martie de un cutremur puternic, urmat de un val tsunami care a cauzat o serie de explozii la reactoarele centralei de la Fukushima în urma cărora au fost înregistrate emisii radioactive în atmosferă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici