Toyota şi alţi mari producători auto reduc producţia

Declinul puternic al vânzărilor de vehicule în Europa, Asia şi Africa, în urma accesului dificil la creditare al cumpărătorilor, a determinat mai multe companii auto, inclusiv Toyota Motor şi Tata Motors, să ia noi măsuri de reducere a producţiei.

34 afișări
Imaginea articolului Toyota şi alţi mari producători auto reduc producţia

Toyota şi alţi mari producători auto reduc producţia

Amploarea crizei a fost ilustrată şi de neînţelegerile miniştrilor de Finanţe din Uniunea Europeană, care susţin fie majorarea cheltuielilor pentru stimularea economiilor, fie menţinerea bugetelor la un nivel echilibrat.

În Germania, cea mai mare piaţă auto din Europa, numărul maşinilor noi înmatriculate a scăzut în noiembrie cu 17,6%, comparativ cu intervalul similar din 2007, potrivit asociaţiei producătorilor străini de maşini (VDIK).

Anunţul vine la o zi după ce Franţa, Italia, Spania şi Suedia au publicat de asemenea date negative referitoare la evoluţia pieţei auto.

O evoluţie similară a avut loc şi în Africa de Sud, cea mai importantă economie din Africa, unde vânzările de vehicule noi au coborât în noiembrie cu 28,3%, raportat la aceeaşi perioadă a anului trecut.

În aceste condiţii, Toyota Motor, cel mai mai producător auto la nivel mondial, şi Tata Motors, lider pe piaţa din India, au anunţat noi reduceri ale producţiei, pentru a evita acumularea de stocuri.

În decembrie, Toyota va opri activitatea timp de două zile, la liniile de asamblare a două fabrici din Japonia, reducând astfel producţia în special în cazul mărcii Lexus.

Vânzările de automobile Lexus pe piaţa japoneză au scăzut în acest an cu 24%, un declin puternic având loc şi în Statele Unite, principala sa piaţă.

Toyota a anunţat totodată că va reduce cu 10% bonusurile pentru aproape 9.000 de angajaţi cu funcţii de conducere.

Compania indiană Tata va suspenda timp de trei zile producţia de vehicule comerciale la fabrica din Pune, începând cu data de 5 decembrie.

Mahindra & Mahindra, principalul producător de vehicule utilitare şi tractoare din India, a anunţat la rândul său un declin al vânzărilor cu 39% în noiembrie.

Comenzile companiei suedeze Volvo, al doilea mare fabricant de camioane la nivel mondial, au scăzut substanţial pe mai multe pieţe, iar compania va micşora producţia, în special în luna decembrie, pentru a se adapta situaţiei.

Acţiunile Toyota, Volvo, Tata Motors şi Mahindra & Mahindra au coborât marţi cu 1,2%-8,2%, în urma informaţiilor privind producţia şi vânzărilor.

"Criza s-a înrăutăţit dramatic, aşa cum era de aşteptat", a declarat preşedintele asociaţiei VDIK, Volker Lange, acesta estimând că vânzările de maşini în Germania se vor situa în 2008 la cel mai redus nivel de după reunificarea ţării, în 1990.

Estimările sale au fost susţinute şi de Asociaţia Naţională a Producătorilor de Automobile din Africa de Sud.

"Vânzările din Africa de Sud, pe toate segmentele, s-au înrăutăţit semnificativ", a arătat asociaţia.

Potrivit datelor publicate luni, vânzările de maşini din Spania s-au redus la jumtate în noiembrie, raportat la intervalul similar din 2007, un declin semnificativ având loc şi în Franţa, Belgia şi Italia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici