Transgaz are nevoie de cel puţin 540 milioane euro pentru investiţii până în 2017

Compania de stat Transgaz are nevoie de cel puţin 2,4 miliarde de lei (541 milioane de euro) pentru derularea mai multor investiţii până în 2017, precum modernizarea reţelelor de gaze sau construirea altor conducte.

156 afișări
Imaginea articolului Transgaz are nevoie de cel puţin 540 milioane euro pentru investiţii până în 2017

Transgaz are nevoie de cel puţin 540 milioane euro pentru investiţii până în 2017 (Imagine: Mediafax Fotzo/AFP)

"Această sumă poate creşte semnificativ odată cu clarificarea proiectelor de exploatare on-shore şi off-shore din ţară", se arată în planul de administrare a companiei pentru perioada 2013-2017.

Companii precum OMV Petrom sau Exxon derulează activităţi de explorare a gazelor în Marea Neagră. În momentul în care va începe producţia de gaze în Marea Neagră, vor fi necesare noi conducte care să transporte gazele la ţărm.

Investiţiile pentru conducte sunt estimate la 732,7 milioane de lei.

În plan se menţionează că Transgaz ia în calcul atragerea de finaţări prin emisiuni de obligaţiuni, împrumuturi de la BERD sau Banca Mondială, pentru că nu reuşeşte să atragă fonduri nerambursabile suficiente pentru investiţii.

Compania Transgaz este controlat de stat, prin Ministerul Finanţelor Publice. Compania a trecut în primăvara acestui an din subordinea Ministerului Economiei, ca urmare a obligaţiei asumate de Guvern de a respecta directiva europeană privind separarea şi administrarea activităţilor de producţie, transport, distribuţie şi furnizare a energiei.

Statul mai deţine 58,5% din capitalul Transgaz, după ce un pachet de 15% din acţiuni a fost vândut pe bursă în luna aprilie, printr-o ofertă secundară, conform acordului Guvernului cu Fondul Monetar Internaţional (FMI).

Transgaz a fost listată la Bursa de Valori Bucureşti în 2007, cu un pachet reprezentând 10% din acţiuni.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici