Transgaz va trimite Comisiei Europene documentele necesare investigaţiei: Operaţiunile companiei nu vor fi afectate

Transgaz va transmite informaţiile necesare investigaţiei Comisiei Europene (CE) asupra companiei în ceea ce priveşte împiedicarea exportului de gaze naturale din România către alte state membre ale Uniunii Europene, se arată într-un comunicat transmis vineri către Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

339 afișări
Imaginea articolului Transgaz va trimite Comisiei Europene documentele necesare investigaţiei: Operaţiunile companiei nu vor fi afectate

Transgaz va trimite Comisiei Europene documentele necesare investigaţiei. Operaţiunile companiei nu vor fi afectate

"Compania va întreprinde cu celeritate toate diligenţele necesare pentru clarificări şi pentru mobilizarea eficace a resurselor şi asigurarea datelor, informaţiilor, şi documentelor de care Comisia Europeană va avea nevoie în procesul de investigaţii suplimentare iniţiat", se arată în comunicat.

Transgaz asigură că investigaţia CE nu afectează capacitatea firmei de a realiza operaţiunile. "Demersul Comisiei Europene nu afectează capacitatea SNTGN TRANSGAZ SA de a-şi îndeplini în continuare misiunea, compania fiind un actor responsabil în efectuarea la timp şi în condiţii de siguranţă a tuturor operaţiunilor din domeniul său de competenţă", spune compania.

Comisia Europeană (CE) a deschis joi, 1 iunie, o procedură oficială de investigare, pentru a evalua dacă operatorul român al sistemului de transport de gaze naturale, Transgaz, a împiedicat exportul de gaze naturale din România către alte state membre ale Uniunii Europene (UE). Comisia va investiga dacă Transgaz a abuzat de poziţia sa dominantă pe piaţă, încălcând astfel normele UE.

"Investigaţia antitrust a Comisiei se va concentra asupra indiciilor potrivit cărora Transgaz a elaborat o strategie de restricţionare a exporturilor de gaze naturale din România către alte state membre ale UE. Această strategie ar fi putut fi pusă în aplicare în mai multe moduri, inclusiv utilizând taxele de utilizare a sistemelor de transport legate de interconectare, investiţii insuficiente sau întârzieri în construirea infrastructurii corespunzătoare, precum şi argumente tehnice nefondate, ca pretext pentru a împiedica exporturile sau pentru a justifica întârzierile în ceea ce le priveşte", potrivit comunicatului transmis de CE.

"Comportamentul Transgaz, dacă este confirmat, poate reprezenta o încălcare a normelor antitrust ale UE (articolul 102 din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene), constituind o restrângere a concurenţei şi conducând la limitarea alegerii rutei de aprovizionare. Acest lucru ar putea conduce la preţuri mai ridicate şi la reducerea securităţii aprovizionării cu gaze naturale prin scăderea lichidităţii pe pieţele angro de gaz din România. În ultimă instanţă, acest comportament ar putea dăuna consumatorilor din UE şi ar fi în contradicţie cu obiectivele Uniunii energetice care vizează o integrare mai profundă şi o mai mare securitate a aprovizionării pe pieţele energetice europene", precizează instituţia europeană.

Deschiderea procedurii oficiale de investigare are loc în urma controalelor efectuate în iunie 2016, în România.

"Comisia va efectua acum cu prioritate o investigaţie aprofundată. Deschiderea unei proceduri oficiale de investigare nu aduce atingere rezultatului acesteia”, se arată în comunicatul transmis de CE.

România este al treilea mare producător de gaze naturale din Uniunea Europeană (după Olanda şi Marea Britanie). Transgaz este unicul operator al sistemului de transport de gaze naturale din România.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici