Transportatorii: Recuperea unui procent din acciza plătită trebuie făcută urmărind modelul TVA

Recuperarea unui procent din acciza pentru carburanţi platită de transportatori trebuie să se facă într-un mod simplu şi eficient, urmărind modelul taxei pe valoarea adăugată (TVA), se arată într-un comunicat al Federaţiei Operatorilor Români de Transport (FORT) transmis joi MEDIAFAX.

145 afişări
Imaginea articolului Transportatorii: Recuperea unui procent din acciza plătită trebuie făcută urmărind modelul TVA

Transportatorii: Recuperea unui procent din acciza plătită trebuie făcută urmărind modelul TVA (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"În cadrul dezbaterilor ce vor avea loc astăzi la Guvern, Federaţia Operatorilor Români de Transport va susţine ca sistemul de returnare a unui procent din acciza pentru carburanţi în cazul transportatorilor români să se facă într-un mod simplu, urmărind modelul taxei pe valoarea adăugată. Astfel, în ceea ce priveşte facturile pentru alimentarea cu carburanţi, precum şi bonurile fiscale, acciza trebuie să fie evidenţiată separat, având şi o coloană aferentă procentului ce urmează a fi recuperat", se arată în comunicat.

Transportatorii susţin că prin metoda propusă de ei, atât statul, cât şi firmele din domeniu pot avea o evidenţă clară a sumelor care fac obiectul returnării.

"Procentul pe care FORT îl susţine este corespondent procentelor utilizate în alte ţări ale Uniunii Europene. Un exemplu elocvent în acest sens îl reprezintă procentul utilizat în Italia, şi anume 210 euro raportat unei cantităţi de 1.000 de litri de carburant", se menţionează în comunicat.

Prin acest sistem, mai spun reprezentanţii FORT, este descurajată utilizarea carburanţilor de provenienţă îndoielnică, asigurându-se concurenţa loială în piaţa de transport, iar veniturile la bugetul de stat cresc.

Reprezentanţii Guvernului se întâlnesc joi la ora 12 cu transportatorii pentru a identifica metoda prin care aceştia vor putea beneficia de restituirea unei părţi din acciza pe carburanţi, aşa cum se întâmplă în alte state, a declarat secretarul de stat în Ministerul de Finanţe, Dan Manolescu.

"Va fi astăzi o discuţie la ora 12:00 cu transportatorii pentru a identifica o metodă prin care această restituire să poată fi efectuată. Pe baza discuţiilor de ieri reprezentanţii transportatorilor au spus că există situaţii în alte state unde o parte din acciză se restituie în anumite condiţii, iar pe parcursul zilei de astăzi vom avea discuţii tehnice să vedem cum se aplică anume în alte state pentru a putea implementa în România un mecanism similar. Dar nu s-a ajuns încă la o decizie vizavi de cuantumul acestei sume sau de modalitate", a afirmat Manolescu, prezent la o conferinţă pe teme fiscale.

El a arătat că discuţia a apărut miercuri, aşa cum a anunţat premierul Victor Ponta, iar metoda identificată de transportatori va fi dicutată la întâlnirea de joi.

Primul ministru a declarat în şedinţa de Guvern că acciza la carburanţi va fi aplicată din luna aprilie, iar Guvernul va introduce şi un set de măsuri fiscale care să permită transportatorilor corecţi, neimplicaţi în acte de evaziune fiscală, să recupereze o parte importantă din suma aferentă acestei accize.

"O avem în buget, o aplicăm, am discutat împreună cu Petrescu şi Şova (ministrul Finanţelor şi cel al Transporturilor - n.r.) cu reprezentanţii Uniunii Naţionale a Transportatorilor, pentru că, într-adevăr, trebuie să găsim măsuri fiscale care, pe de-o parte, să păstreze competitivitatea, iar, pe de altă parte, să combată concurenţa neloială şi evaziunea fiscală", a spus Ponta.

El a precizat astfel că Guvernul va adopta un set de măsuri prin care "transporatorii corecţi, cu facturi" să poată recupera o parte importantă din acciza care urmează să fie introdusă la carburanţi din luna aprilie.

Manolescu a menţionat că, deocamdată, nu s-a luat în calcul nicio valoare privind restituirea unei părţi din accize.

"În urma discuţiei de ieri s-a găsit această variantă, pentru a nu se afecta competitivitatea sectorului de transport din România, să se aplice şi în cazul României o prevedere care există în directiva europeană privind accizele ca, în cazul anumitor categorii de vehicule, să se poată acorda o cotă redusă de acciză. Că acest lucru se va întâmpla printr-o restituire sau printr-o reducere direct înainte de achiziţie, vom vedea astăzi cum s-a aplicat în alte state si cum vom putea aplica şi în România", a spus secretarul de stat.

El a arătat că reprezentanţii Guvernului le-au solicitat transportatorilor să vină la discuţie cu exemple concrete cum se aplică în alte state şi cu mecanisme de restituire aplicabile în România.

Potrivit calculelor anunţate anterior, acciza pe carburanţi va aduce la buget circa 2,5 miliarde lei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici