Trei dintre fermele Smithfield nu au pestă porcină

Directorul Direcţiei Sanitare Veterinare Timiş (DSV Timiş), Ioan Jeleriu, a declarat că trei dintre fermele Smithfield nu au pestă porcină şi că există posibilitatea ca de la ferma din Cenei virusul să fie transmis şi în gospodării.

2 afișări

"Suntem în curs de definitivare a analizelor pentru trei ferme care au rezultat negativ, deci nu sunt afectate de virusul de pestă porcină clasică. Până în momentul de faţă, s-au preluat probe de la 24 de ferme ale Smithfield, pe care le au în judeţul Timiş, excluzând-o pe cea de la Cenei unde e confirmată pesta, şi urmează să finalizăm analizele pentru toate fermele în cursul zilei de azi (duminică – n.r.). După ce luăm decizia, în cadrul Comandamentului Antiepizootic Judeţean Timiş (CAJT), care sunt fermele care nu au probleme cu boala se pot începe mişcările de animale între ferme. Cu cât terminăm mai repede putem lua decizia de a debloca restricţiile", a spus Ioan Jeleriu, adăugând că de la ferma din Cenei există şanse ca virusul să fie transmis porcilor din gospodăriile oamenilor, pentru care s-ar putea decide în cadrul CAJT eutanasierea.

"Este posibil să se transmită boala la animalele lor (locuitorilor din Cenei – n.r.) şi există posibilitatea ca animalele din gospodării să fie ucise, dar o astfel de decizie se va lua în cadrul CAJT doar dacă va fi cazul. Animalele din gospodării pot prelua virusul pentru că vectorii sunt păsările, vântul, oamenii, mijloacele de transport sau alte animale", a declarat Jeleriu.

Vestea că la o fermă din apropiere este un focar de pestă porcină i-a alertat pe locuitorii din Cenei, care se tem ca animalele pe care le au în gospodării să nu contacteze virusul de pestă porcină şi să fie astfel nevoiţi să-şi omoare porcii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici