Trichet: BCE va continua să ofere băncilor lichidităţi şi să cumpere obligaţiuni

Banca Centrală Europeană (BCE) va continua să pună la dispoziţia băncilor lichidităţi nelimitate şi să cumpere obligaţiuni suverane, deşi nu s-a angajat să intensifice aceste achiziţii, a declarat, joi, preşedintele instituţiei, Jean-Claude Trichet.

17 afișări
Imaginea articolului Trichet: BCE va continua să ofere băncilor lichidităţi şi să cumpere obligaţiuni

Trichet: BCE va continua să ofere băncilor lichidităţi şi să cumpere obligaţiuni (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Conducerea BCE a convenit că o continuare a planului de retragere a lichidităţilor puse la dispoziţia băncilor ar fi dat un semnal nepotrivit.

Trichet a arătat că BCE a decis să continue să acorde lichidităţi pe termen de trei luni, în ianuarie, februarie şi martie 2011.

Şeful BCE nu făcut un angajament ferm privind intensificarea achiziţiilor de obligaţiuni suverane pentru susţinerea unor ţări precum Portugalia şi Spania, în pofida speculaţiilor că ar putea lua noi măsuri anti-criză.

"Programul de cumpărare de obligaţiuni este în desfăşurare, repet...în desfăşurare", a afirmat Trichet la conferinţa de presă susţinută după şedinţa de politică monetară în care banca a menţinut dobânda cheie la 1%.

El a adăugat că nu va comenta observaţiile participanţilor din piaţă.

BCE a început să cumpere obligaţiuni suverane în luna mai şi a cheltuit pnă în prezent 67 de miliarde de euro, cea mai mare parte în primele trei săptămâni ale programului.

Analiştii cred că BCE va fi nevoită în curând să cumpere mai multe obligaţiuni suverane, dacă criza datoriilor din zona euro va spori riscul ca Portugalia şi Spania să ajungă în situaţia de a solicita ajutor internaţional.

"Anticipăm că achiziţiile vor atinge 100 de miliarde de euro până la începutul anului viitor şi vor include şi obligaţiuni spaniole", a declarat Jacques Cailloux, analist la RBS.

Elisabeth Afseth, analist la Evolution Securities, se aştepată ca programul de achiziţii de obligaţiuni să atingă 1.000-2.000 de miliarde de euro.

BCE a îmbunătăţit uşor estimările privind creşterea economică din zona euro în 2010, de la un interval de 1,4%-1,8% din PIB estimat în septembrie, la 1,6%-1,8%, cu o valoare mediană de 1,7%.

Pentru 2011, banca prognozează o creştere de 0,7%-2,1% şi o valoare de mijloc de 1,4%. În septembrie, BCE anticipa un interval de creştere de 0,5%-2,3%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici