Turbulenţele din Iran majorează gradul de risc din economia mondială

Turbulenţele din Iran majorează gradul de risc din economia mondială, însă este prea devreme pentru o evaluare exactă în acest sens, a declarat, duminică, preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, pentru postul de radio Europe 1.

21 afișări
Imaginea articolului Turbulenţele din Iran majorează gradul de risc din economia mondială

Turbulenţele din Iran majorează gradul de risc din economia mondială (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Orice tensiune geo-strategică este, evident, un nou factor de risc pentru economia internaţională. Putem considera Iranul o parte dintr-o analiză mai largă, care ar fi asociată riscurilor pentru pieţele petrolului, ţinând cont şi de circumstanţele regionale", a arătat oficialul.

Iranul este scena protestelor postelectorale şi a demonstraţiilor începând de sâmbăta trecută, când rezultatul alegerilor a confirmat realegerea preşedintelui în exerciţiu, Mahmoud Ahmadinejad.

Totodată, Trichet a avertizat că guvernele care au împrumutat sume uriaşe pentru a susţine programele de stimulare a economiei nu trebuie să acumuleze noi datorii.

"Există un prag peste care nu mai poţi cheltui, nu mai poţi acumula datorii. Cred că am ajuns la acest prag", a afirmat el.

În acelaşi timp, şeful BCE a respins temerile legate de riscurile de deflaţie şi a arătat că instituţia de supraveghere a sistemului financiar din zona euro va garanta stabilitatea preţurilor, pe termen mediu.

"Le vom garanta (consumatorilor casnici, n.r.) că, pe termen mediu, inflaţia nu va anula beneficiile pe care le câştigă în prezent ca urmare a ratei scăzute a creşterii preţurilor", a afirmat Trichet.

Potrivit oficialului, consumatorii "au arătat că nu cred deloc" că există un risc de deflaţie.

Trichet a salutat, totodată, decizia liderilor Uniunii Europene de a susţine aplicarea reformei în domeniul reglementării şi supravegherii pieţelor financiare şi sistemului bancar, calificând acordul de la Consiliul European drept "un important pas înainte".

Liderii celor 27 de state membre au căzut de acord, la summit-ul de joi şi vineri de la Bruxelles, să consolideze şi înăsprească reglementarea şi supravegherea sistemului financiar, inclusiv prin înfiinţarea a două noi organisme europene.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici