Turkish Airlines comandă peste 200 de avioane Airbus într-un acord de zeci de miliarde de dolari

Turkish Airlines a comandat peste 200 de avioane Airbus în cadrul unui acord în valoare de zeci de miliarde de dolari pentru a stimula rolul Istanbulului ca hub internaţional şi pentru a susţine industria turistică deja vastă a Turciei.

593 afișări
Imaginea articolului Turkish Airlines comandă peste 200 de avioane Airbus într-un acord de zeci de miliarde de dolari

Sursa foto: Airbus

Transportatorul aerian al Turciei a declarat că a plasat comenzi pentru 220 de avioane, 70 de avioane de cursă lungă A350 şi 150 de avioane A321neo. Turkish Airlines a obţinut, de asemenea, drepturi de cumpărare a încă 125 de avioane Airbus, informează Financial Times.

Acordul, care a fost în discuţie timp de câteva săptămâni, evidenţiază revenirea puternică a transportului aerian internaţional. Cererea pentru cele mai mari avioane cu reacţie din industrie a crescut vertiginos după o scădere în timpul pandemiei Covid-19, care a afectat grav călătoriile pe distanţe lungi

Comeznile pentru Airbus, cât şi pentru rivalul său american Boeing au atins niveluri record.

"Această investiţie este o etapă crucială în evoluţia ulterioară a industriei aviatice din Turcia", a declarat Ahmet Bolat, preşedintele Turkish Airlines, care a adăugat că aceasta va contribui la "proeminenţa ţării ca centru aviatic" şi "va avea un impact pozitiv considerabil asupra sectorului turistic din Turcia".

Turcia doreşte, de asemenea, să transforme aeroportul său de 11 miliarde de dolari de la Istanbul, unul dintre proiectele emblematice ale preşedintelui Recep Tayyip Erdoğan şi baza de operaţiuni a Turkish Airlines, într-un hub aviatic major. Aeroportul din Istanbul, deschis în 2018, se numără deja printre cele mai aglomerate aeroporturi din lume, cu un trafic de 64,3 milioane de pasageri anul trecut, depăşind Heathrow din Londra, arată datele Consiliului Internaţional al Aeroporturilor.

Turkish Airlines, care este deţinută în proporţie de 49% de fondul suveran de investiţii al ţării, este una dintre cele mai importante companii din Turcia. Aceasta încearcă să se dezvolte semnificativ în următorul deceniu, având în plan să adauge 54 de rute noi: 22 către Europa, 13 către Orientul Îndepărtat şi Asia şi nouă către America. De asemenea, grupul extinde aria de acoperire internaţională a transportatorului său low-cost Anadolu Jet.

Turkish Airlines a obţinut un profit net de 2,8 miliarde de dolari în primele nouă luni ale anului 2023, în creştere cu aproape un sfert faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici