Ucraina are mari probleme economice. Guvernul este nevoit să împrumute 5 miliarde de dolari lunar pentru cheltuielile bugetare

Veniturile bugetare ale Ucrainei acoperă mai puţin de jumătate din cheltuieli în urma invaziei Rusiei, iar Kievul va trebui să reducă drastic cheltuielile bugetare dacă nu va sosi mai multă asistenţă financiară externă, a declarat şeful comisiei financiare a parlamentului.

6261 afișări
Imaginea articolului Ucraina are mari probleme economice. Guvernul este nevoit să împrumute 5 miliarde de dolari lunar pentru cheltuielile bugetare

"Trebuie să împrumutăm 5 miliarde de dolari lunar. Dacă nu îi primim, va trebui să reducem cheltuielile", a declarat marţi Danylo Hetmantsev la televiziunea locală.

El a spus că guvernul a colectat 101 miliarde de grivne (3,42 miliarde de dolari) din taxe în luna mai, dar a trebuit să cheltuiască 250 de miliarde de grivne pentru finanţarea armatei şi pentru sprijinirea oamenilor care au fost forţaţi să îşi părăsească locuinţele sau ale căror case au fost distruse.

Organizaţiile financiare internaţionale se aşteaptă ca economia ucraineană să se reducă cu 35%-45%, deoarece un număr mare şi semnificativ de întreprinderi şi-a suspendat activitatea şi nu îşi pot plăti taxele.

"Nu avem potenţial în economie pentru a creşte taxele. Nu ne putem descurca fără ajutorul partenerilor noştri atâta timp cât luptele continuă", a declarat Hetmantsev.

El a precizat că Statele Unite, Comisia Europeană şi unele ţări au oferit sprijin financiar, împrumuturi şi granturi, dar suma este cu mult sub cele 5 miliarde de dolari necesare în fiecare lună.

Datele Ministerului de Finanţe au arătat că Ucraina a primit 151,1 miliarde de grivne (5,12 miliarde de dolari) de la partenerii străini în perioada ianuarie-mai.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat luna aceasta că aproximativ 20% din teritoriul ucrainean din estul şi sudul industrializat al ţării au fost ocupate de forţele ruseşti care au invadat ţara la 24 februarie.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici