Ucraina: Gazprom nu plăteşte pentru tranzitul gazului rusesc destinat Europei

Ucraina acuză Gazprom că nu a achitat taxele de tranzit pentru gazul rusesc destinat Europei, în timp ce compania rusească reproşează Kievului faptul că nu a emis facturile respective.

25 afișări
Imaginea articolului Ucraina: Gazprom nu plăteşte pentru tranzitul gazului rusesc destinat Europei

Prim-vicepremierul ucrainean Oleksandr Turcinov (Sursa: Mediafax Foto)

"Din decembrie compania rusă Gazprom nu a plătit (companiei naţionale ucrainene de petrol şi gaz) Naftogaz taxele de tranzit pentru gazul rusesc", a declarat luni prim-vicepremierul ucrainean Oleksandr Turcinov, citat de un post local de televiziune, informează RIA Novosti în pagina electronică.

Între timp, purtătorul de cuvânt al Gazprom, Serghei Kuprianov, a declarat că "Naftogaz însuşi creează această situaţie, întrucât nu a semnat documentele de tranzit pentru decembrie şi ianuarie şi nu a emis facturi". "Gazprom nu poate plăti până când nu se vor trimite facturile", a adăugat Kuprianov.

Criza gazului dintre cele două state s-a agravat după ce Gazprom a redus luni livrările de gaze către Ucraina cu 25 la sută, din cauza unei datorii. Compania rusă pretinde că livrările de gaz către Europa nu vor avea de suferit.

Compania ucraineană a declarat însă că livrările s-au redus cu 35 de procente, echivalentul a 46 de milioane de metri cubi. Statul primeşte zilnic 135 de milioane de metri cubi de gaz din Rusia.

La sfârşitul lui februarie, compania rusă care deţine monopolul în exportul de gaz a ameninţat cu suspendarea livrărilor la 3 martie dacă Ucraina, o ţară importantă de tranzit a gazului rusesc către Europa, nu îşi achită datoriile şi aprobă un nou grafic pentru livrări în viitor.

Kuprianov a declarat că Gazprom este pregătită să continue discuţiile cu Ucraina pentru a rezolva diferendul.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici