Ucraina importă masiv energie electrică din România, Slovacia, Polonia după atacurile ruseşti asupra infrastructurii critice

Importurile zilnice de electricitate din Ucraina au atins ieri cel mai ridicat nivel din acest an, după ce o serie de lovituri ruseşti cu rachete asupra infrastructurii critice au provocat pene de curent în multe regiuni, a anunţat Ministerul Energiei de la Kiev.

1547 afișări
Imaginea articolului Ucraina importă masiv energie electrică din România, Slovacia, Polonia după atacurile ruseşti asupra infrastructurii critice

Ucraina importă masiv energie electrică din România, Slovacia, Polonia după atacurile ruseşti asupra infrastructurii critice

Atacurile, dintre care cel mai mare a avut loc vineri, au provocat daune majore la instalaţiile de generare şi de transmisie.
 
Importurile de energie au ajuns marţi la aproximativ 18.650 de megawaţi oră (MWh), faţă de 14.900 MWh duminică, a precizat ministerul într-un comunicat.
 
Potrivit comunicatului, Ucraina a importat energie electrică din România, Slovacia, Polonia, Ungaria şi Republica Moldova.
 
Ucraina a fost conectată la reţeaua unită a Uniunii Europene încă din primele săptămâni ale invaziei la scară largă a Rusiei din februarie 2022. Importurile provin din România, Slovacia, Polonia, Ungaria şi Republica Moldova, a declarat pentru Reuters operatorul de reţea Ukrenergo.
 
Ucraina, care are un sector extins de energie nucleară civilă, era un exportator net de energie înainte de invazia şi ocuparea ulterioară de către Rusia a celei mai mari centrale nucleare din Europa.
 
În oraşul nord-estic Harkov şi în părţi din regiunea Zaporizhzhia din sud-estul ţării, 200.000 de locuitori au rămas fără electricitate de la atacuri.
 
Întreruperi de energie electrică de urgenţă au fost introduse, de asemenea, în oraşul ucrainean Odesa, port la Marea Neagră.
 
Moscova a declarat că instalaţiile energetice ucrainene sunt ţinte legitime şi că astfel de atacuri au ca scop slăbirea armatei Kievului.
 
Aceasta spune că ultimele lovituri sunt represalii pentru atacurile ucrainene care au umbrit realegerea preşedintelui rus Vladimir Putin.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici