Ucraina: Investigaţie împotriva fostului ministru de Finanţe, legată de programul rusesc de bailout

Ucraina a deschis o investigaţie penală împotriva fostului ministru de Finanţe Iuri Kolobov, legată de un ajutor de 3 miliarde de dolari acordat de Rusia anul trecut prin achiziţia de obligaţiuni ucrainene.

205 afișări
Imaginea articolului Ucraina: Investigaţie împotriva fostului ministru de Finanţe, legată de programul rusesc de bailout

Ucraina: Investigaţie împotriva fostului ministru de Finanţe, legată de programul rusesc de bailout (Imagine: Shutterstock)

Kolobov a abuzat de funcţia sa şi a încălcat legea bugetului, prin organizarea unei vânzări de obligaţiuni şi transferul ilegal al unui comision de 450.000 de dolari băncii ruseşti de stat VTB Capital, pentru plasamentul obligaţiunilor, potrivit unui comunicat al Serviciului de Stat pentru Securitate (SBU). În investigaţie sunt vizaţi şi alţi oficiali de rang înalt, conform instituţiei, transmite Bloomberg.

Fostul preşedinte ucrainean Viktor Ianukovici a convenit în decembrie anul trecut, cu preşedintele rus Vladimir Putin, un program de asistenţă financiară în valoare de 15 miliarde de dolari. Ianukovici a fost înlăturat de la putere două luni mai târziu.

Ucraina acuză Rusia că întreţine conflictul din estul ţării, dar autorităţile de la Moscova neagă acest lucru.

Obligaţiunile în valoare de 3 miliarde de dolari ajung la scadenţă anul viitor şi au un randament de 5%.

Vânzarea de obligaţiuni a fost prima dintr-o serie de cinci emisiuni care ar fi trebuit să aibă loc, iar Ucraina intenţiona să acceseze integral fondurile puse la dispoziţia sa de Rusia.

Noua administraţie de la Kiev, condusă de premierul Arseni Iaţeniuk, a convenit ulterior cu FMI un acord de salvare de la faliment în valoare de 17 miliarde de dolari.

Investigaţia împotriva lui Kolobov nu este, probabil, o încercare de invalidare a obligaţiunilor vândute Rusiei, a declarat Olena Bilan, economist şef la Dragon Capital. Bilan consideră improbabil ca investigaţia să conducă la declararea ilegalităţii emisiunii, întrucât acest fapt ar fi considerat un eveniment de default pentru Ucraina.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici